Cand aveam copil mic, un sfat pe care il primeam des era sa am grija si de mine. Nu zic, suna foarte bine. Insa metodele pe care le auzeam pentru a avea grija de mine erau, cam toate, impotriva a tot ceea ce simteam. Nu ma apropiau de copil si cu siguranta nu il ajutau nici pe el. Daca plange, mai lasa-l sa planga cateodata, nu te mai stresa atat. Nu stiu altii cum sunt, dar eu nu am putut niciodata sa raman indiferenta cand plange oricine langa mine, ca e adult sau copil, cu atat mai mult copilul meu. Daca are nevoie de tine, mai lasa-l, sa se descurce si singur. Copil sub un an, sa ne intelegem. Toate sfaturile erau despre deconectare, despre ignorare. Niciunu nu m-a ajutat. M-au ajutat insa altele, m-a ajutat sa inteleg ca, in primele luni de viata, mama si copilul sunt un binom. Ca acest copil nu poate exista singur, ca nu se poate hrani singur, ca nu se poate deplasa singur, ca "sarcina" nu s-a terminat la nastere. Ca oamenii nu nasc pui de caprioara care sa alerge pe camp dupa 15 minute :).

Astazi vreau sa va spun, insa, un alt mod in care puteti avea grija de voi insiva. Un mod pe care eu una nu l-am inteles, de fapt, decat 16 ani mai tarziu. Si e unul din lucrurile alea pe care le-as schimba daca as putea da timpul inapoi.

Faceti-va analizele de sange!
Toata oboseala aceea cumplita din primele luni de viata ale lui bebe nu este mereu doar din cauza lipsei de somn. Si nici acel "mommy brain", de care auzim mereu. Lucrurile se pot repara destul de usor si cu atat mai repede, cu cat sunt prinse mai devreme. Daca alegeti un singur text mai complicat de cititi cu "mommy brain", alegeti-l pe acesta. Am incercat sa explic cat mai simplu si fara multi termeni tehnici.

In timpul sarcinii, coprul mamei prioritizeaza, de foarte multe ori, bebelusul. Multi nutrienti sunt necesari in cantitate mai mare pentru a acoperi si nevoile fatului, nu doar ale mamei. Asta sigur stiati deja.
Fierul este, probabil, cel mai important de monitorizat, pentru ca deficienta de fier este intalnita la majoritatea femeilor insarcinate si lauze. 
Este posibil ca ginecologul v-a dat deja vitamine prenatale ce contin si fier si acid folic. Insa acestea nu sunt mereu suficiente. Femeile, din cauza menstruatiei, adica a pierderilor lunare de sange, au nevoie de un aport mai mare de fier, iar in perioada sarcinii, la nastere si in timpul alaptarii, ele vor continua sa aiba nevoie de si mai mult fier. Pierderea de sange, in orice fel (menstruatie, nastere), duce la scaderea fierului din fierul organism si automat la cresterea nevoii de fier.

Simptomele deficientei de fier pot fi una, doua, sau toate de mai jos:
  • paloarea pielii - peste tot sau doar pe fata, interiorul pleoapelor, gingii, unghii
  • caderea parului
  • inmuierea/exfolierea unghiilor
  • oboseala 
  • imposibilitatea de a face efort fizic - exercitii sau lucruri absolut normale
  • vanatai aparute foarte usor
  • dificultate in a respira. in functie de severitatea deficientei, chiar si la efort mic, sau in conditii absolut normale.
  • pofta de gheata sau lucruri ne-comestibile (pamant, var)
  • intoleranta la caldura 
  • intoleranta la frig
  • extremitati reci
  • ameteli, dureri de cap sau senzatie de "cap in nori"
  • brain fog/ mommy brain/ lipsa puterii de concentrare
  • insomnii
  • palpitatii
  • depresie
  • anxietate
  • atacuri de panica
  • restless leg syndrome - cand nu te poti opri din a iti misca picioarele.

Cam cum functioneaza lucrurile.

De fiecare data cand mancam alimente ce contin fier, acest fier este descompus in stomac si absorbit prin intestine in sange (aici il masuram prin analiza numita sideremie). 
O parte din acest fier se duce la hemoglobina (masurata prin analiza numita hemoglobina) si la ce procese mai este necesar, in acel moment, undeva peste 150 de procese diferite.
Ce ramane nefolosit este transportat (prin proteina numita transferina - trans-port al fierului, tras-ferina) si depozitat in ficat (il masuram prin feritina).
TRansferina, cea care transporta fierul, semasoara prin analiza numita transferina. Mai exista o analiza numita saturatia transferinei, care ne arata cat de saturata este transferina. Daca ne gandim la transportorul acesta al fierului ca la un autobuz, saturatia transferinei ne arata cam cat de pline merg autobuzele. 3% saturatia trasnferinei inseamna ca e plin de autobuze goale, pentru ca nu au ce sa care. Nu exista suficient fier in sange ca sa fie trasnportat. 

Deci, cand e suficient fier, se transporta pe unde e nevoie, si ce e extra se duce la depozit. Cand nu e suficient pentru ce e nevoie, corpul apeleaza la depozit.

Daca inaintea sarcinii depozitele de fier erau suficiente, in timpul sarcinii, daca nu ati crescut semnificativ cantitatea de fier prin alimentatie si suplimente, pentru a acoperi necesarul de fier pt mama si bebe, corpul va apela la depozitele de fier (feritina va scadea). Iar aceste lucruri nu le puteti stii decat daca verificati analizele! Nu trebuie sa suplimentati aiurea, dar nici sa stati cu toate simptomele deficientei de fier in speranta ca va fi mai bine.

O metoda foarte buna de a avea realmente grija de voi, atunci cand aveti si un bebe mic, este sa va faceti analizele!

Verificati feritina, depozitele de fier, pe langa analizele uzuale care, de obicei, contin hemoglobina si sideremia. Pentru ca ele nu sunt suficiente pentru a avea imaginea completa a fierului din organismul vostru. 
Daca faceti analize de la medicul de familie si pe analize aveti doar sideremia, nu puteti vedea decat fierul disponibil in sange la acel moment, nu si rezervele/ depozitul de fier. Pentru asta trebuie sa va verificati feritina. Daca ati facut analize si sideremia a fost ok, hemoglobina a fost ok (o singura parte din multele care au nevoie de fier, ele sunt sute) si medicul v-a spus ca stati bine cu fierul, desi voi aveti simptome ale deficientei de fier, cereti feritina. Si trimitere la hematologie, pentru ca un hematolog bun e cel ce ar trebui sa stie ca deficienta de fier nu este aceeasi cu anemia (hemoglobina scazuta), ca ele pot exista impreuna sau independent, insa sunt doua afectiuni diferite. Tot el va poate recomanda o suplimentare corecta cu fier, pana la refacerea depozitelor (feritina peste 100 ng/ml). Si tot un hematolog bun va putea vedea daca faceti parte dintr-o categorie speciala, a celor care au o inflamatie in corp si au feritina ridicata din cauza inflamatiei, caz in care simptomele si saturatia transferinei foarte scazuta sunt cele care confirma deficienta de fier. (Daca nu putem sa vedem exact ce se intampla la depozit, putem sa vedem ce se intampla pe drum. Daca autobuzele merg goale, inseamna ca nu au pe cine sa transporte).

Nu trebuie sa tineti minte ce am scris, am incercat sa explic niste lucruri de baza pentru ca voi sa puteti intelege de ce sideremia, analiza uzuala pentru fier, nu e relevanta singura pentru a verifica depozitele de fier, in cazul in care aveti simptome ale deficientei de fier. Si ca sa stiti ca medicii de familie sau ginecologii nu au aceasta parte a medicinei, daca vreti, in specalizarea lor. Desigur, exista medici care stiu mai mult decat bucatica lor, insa este bine sa stiti si voi ce sa cereti si cui. Deficienta de fier este diagnosticata, de obicei, de hematolog, in baza unor analize complete, cele de mai sus.

Problema, cu deficienta de fier, este ca ea nu se poate "repara" singura decat foarte rar si intr-o perioada foarte lunga de timp, cu multa atentie, adica avand un aport zilnic de fier suficient de mare cat sa acopere "gaura" lasata de sarcina, nastere si alaptare. Ceea ce e extrem de greu si improbabi, mai ales daca nu stii ca ai deficienta de fier. Cea mai probabila continuare este ca depozitele de fier vor scadea in continuare incet, ani de zile, pana vor ajunge suficient de mici cat sa afecteze si hemoglobina si abia atunci si medicii de familie sa poata diagnostica anemia (de obicei nu si deficienta de fier care, cum ziceam, e o afectiune separata, premergatoare anemiei in cele mai multe cazuri). Este o suferinta nenecesara. Un hematolog bun ar trebui sa lege cu usurinta sarcina, nasterea si alaptare de simptome si sa ceara analizele complete pentru a vedea exact cum stati cu fierul, apoi sa va recomande suplimentare corecta pana la normalizarea depozitelor de fier (feritina peste 100 ng/ml). 

Astazi va rog sa aveti grija de voi. Si va imbratisez pe toate nedormitele si obositele si minunate, de altfel :).


P.S. Mamele care consuma putina/deloc carne sunt si mai predispuse la a avea rezerve scazute de fier inca dinainte de sarcina.