Acum vreo 12-13 ani, incepusera sa apara, la noi, expertii si coach-ii. Unde intorceam capul, mai gaseam un coach pentru devoltare personala. Majoritatea ma deranjau cu platitudini sinistre si lectii de self help, cu pozitivism obositor. Expertii erau in absolut orice domeniu, aparuti mai toti peste noapte. E drept, expertii in parenting m-au dat peste cap cel mai tare (poate doar expertii in parentaj i-au surclasat), pentru ca mereu mi-am inchipuit un expert in parenting ca fiind cineva care a crescut cateva zeci de copii, toti ajunsi adulti fericiti, care, cumva, au si ajuns la varsta la care pot "depune marturie" despre cat de mult i-a influentat parintele si felul in care a fost crescuti, apoi alti experti au confirmat asta. Si totusi, majoritatea expertilor in parenting erau cam de-o seama cu mine, iar eu am facut copil destul de tanara. 

Cei mai misto oameni pe care i-am cunoscut in relatie cu parentingul, cativa autori, erau mai degraba umili si cu extraordinar de mult bun simt, care vobeau de experientele lor si comparatii si explicatii, la ani lumina departare de abordarea experitilor autotintulati care aveau pregatite retetele universale, la fel ca ale coach-ilor, mai degraba o insiruire de poezii invatate pe dinafara, destul de superficiale, fara multa substanta si sigur fara adaptabilitate.


Anii au trecut, intrebarile mele despre parenting s-au dus si ele, am capatat tot mai multa incredere in mine, am trecut de cautarea de modele, iar zilele trecute am stat de vorba cu doua prietene vechi, de pe vremea aparitiei experitilor, sau, cum imi place mie sa-i spun, de cand aveam noi copii mici. Si una peste alta, m-a lovit. Eu chiar sunt expert in babywearing. 


Odata cu titlul, pentru ca sunt, la propriu, expertul Aliantei Industriei de Babywearing (Baby Carrier Industry Alliance (BCIA) ) in Comisia Europeana pentru Standardizare (CEN). Adica sunt acea persoana pe care o poti intreba orice despre toate tipurile de sisteme de purtare si despre utilizarea lor in siguranta, daca tu esti membrul al comisiei pentru crearea noilor standarde europene pentru baby carriers. Eu sunt cea care poate explica fiecare tip de sistem, identifica problemele, posibile riscuri, acele lucruri pe care le inveti cu timpul, cu mult mult timp si multa experienta.

A doua oara pentru ca, mai mult decat un titlu, sunt expert din ala de care imi place mie. Am o experienta de peste 15 ani in babywearing, in multe subdomenii ale sale. Ca parinte, ca educator, ca designer, ca producator, ca membru al comitetului de directori al Aliantei Industriei de Babywearing. 

Am urmat cursurile a trei scoli diferite de babywearing, si nu pt diploma, nici macar nu stiu daca le mai am pe undeva, ci pentru informatii, pentru a intelege cum particularitatile zonelor influenteaza recomandarile scolilor, motivele din spatele lor, plus cateva fantastice lectii de anatomie a gravidei si a nou-nascutului si etapele lui de dezvoltare (care, apropo, sunt usor diferite de la scoala la scoala, pentru ca si recomandarile medicilor sunt usor diferite de la tara la tara). 

Am creat zeci de produse pentru babywearing.

Am ajutat direct, in interactiune 1 la 1, mii de familii, sa isi poarte copiii cu drag si in siguranta. 


Si totusi, imi este tare greu sa spun asta.

Astazi am inteles si de ce. Pentru ca traim intr-o lume plina de experti autointitulati, in domenii de care nici n-ai auzit, in care nu exista o reglementare. 

Acum cativa ani, a aparut initiativa IBCIC, fix de asta. Pentru a incerca sa implementeze o solutie, la nivel global, pentru definirea si recunoasterea consultantilor si educatorilor in babywearing ca profesionisti, cu o meserie in nomenclator, cu anumite standard internationale la care sa poti adera. Din pacate, si acela este un drum extrem de lung,incet, iar babywearingul este o industrie tanara, cu multe persoane care parasesc industria odata ce copiii le cresc si interesul direct scade. 


Una peste alta, astazi, uitandu-ma in urma, punandu-mi gandurile in ordine, si procesand discutiile din ultimele zile, pot sa spun:

Sunt Diana Mateescu, expert in Babywearing, si poti vedea o parte din produsele create de mine pe Poarta-ma!. 


Si nu, nu spun asta ca sa ma asculti, si sa faci cum zic eu, de fapt nici nu cred ca am spus vreodata cuiva sa faca cum zic eu, spun asta ca sa stii ca ma poti intreba orice legat de babywearing si voi sti sa iti explic si sa te indrum. Si ca, incepand de astazi, consultatiile legate de produsele poarta-ma, cele create de mine, raman gratuite, asa cum au fost intotdeauna, insa cele legate de alte produse, vor fi numai contra-cost. 


Cu drag,

Diana Mateescu

Expert in babywearing