Inainte de a alege un port-bebe, trebuie sa tii cont, in primul rand, de varsta copilului si sa alegi ceva ce ii va oferi suport portivit in acest moment. Pentru fiecare categorie de varsta exista mai multe optiuni. Alege, din ele, ce ti se potriveste tie cel mai bine, ce esti cel mai dispus/a sa incerci. Din experienta mea, iti pot spune ca este cel mai probabil sa reusesti sa folosesti cu succes exact sistemul care te atrage mai mult.1. Pentru un nou-nascut (min. 3.5kg)
La ce trebuie sa fii atent
 • a) Suport pentru cap. Deoarece nu isi sustine singur capul foarte bine, nou-nascutul are nevoie de suport pe ceafa si jumatatea inferioara a capului. Nu trebuie imobilizat, ci doar sustinut usor, de obicei in partea inferioara sau pe o laterala, cu grija ca niciodata barbia nou-nascutului sa nu fie lipita de piept (caz in care caile respiratorii sunt ingustate si pot ingreuna respiratia bebelusului).
 •  Sustinerea spatelui. Nou nascutii au nevoie de suport pe toata lungimea spatelui, pentru a il pastra curbat, insa a nu il lasa sa se incovoieze sub propria greutate.
 •  Sustinerea soldurilor si a picioarelor. Pozitia anatomica a bebelusului este cu picioarele departate si flectate, cu genunchii mai sus decat fundul. Port-bebe-ul trebuie sa respecte aceasta pozitie si sa ii ofere copilului suport pe toata pulpa, pana in spatele genunchilor.

Ce iti recomandam.
Pentru aceasta perioada din viata copilului, exista mai multe sisteme care pot indeplini toate cele trei conditii de mai sus, deci ii ofera copilului sustinerea necesara. 
Asa cum spuneam in prima parte, important este sa alegi, din lista de mai jos, ceva ce te vezi folosind.

Ai de ales intre:
 • Luna Nova - se foloseste de la 4 kg ale bebelusului. Este tipul de sistem cu catarame si usor structurat (centura din spuma, bretele cu burete).
 • Wrap tai - se foloseste de la nastere. Aceeasi structura ca Luna, insa in loc de catarame ai noduri, in loc de bretele cu burete ai bretele din material lat.
 • Wrap elastic - se foloseste de la nastere. O fasie lunga de material elastic ce se leaga complet inainte de a pune bebelusul.
 • Wrap tesut - se foloseste de la nastere. Sistemul cu cea mai lunga curba de invatare, dar si cu cele mai multe optiuni de a il prinde, adica multe modalitati diferite de distribuire a greutatii.
 • Sling cu inele - se foloseste de la nastere. Distribuie greutatea pe un singur umar si spate.
Ti-am pregatit un playlist pe youtube cu mai multe tipuri de sisteme, pe fast forward. Vezi ce anume, din toate variantele, te atrage cel mai tare. Lui bebe ii va fi bine oricum, important e sa le folosesti corect si sa iti fie usor sa faci asta. 
2. Pentru un copil de peste 4-6 luni 
La ce trebuie sa fii atent 
 • Suport pentru cap. Nu mai este necesar decat atunci cand copilul doarme la tine in brate.
 • Sustinerea spatelui. La fel, nu mai esre necesara decat daca copilul doarme si nici atunci la nivelul la care era necesara in cazul unui nou-nascut.
 • Sustinerea soldurilor si a picioarelor. Ramane o preocupare, trebuie sa verificam in continuare ca soldurile copilului sa fie intr-o pozitie optima pentru a pastra purtarea in sistem cat mai confortabila pentru copil.

Ce iti recomandam.
Din lista de mai sus, din cele potrivite pentru nou-nascut, nu iti mai recomandam wrapul elastic. Dupa 9-10 kg el devine incomod pentru parinte (pentru ca ajunge sa balanseze la mers rapid, sub greutatea copilului), deci daca nu l-ai folosit pana acum, nu mai merita investitia. Insa toate celelalte sisteme sunt o optiune foarte buna.

Alege o Luna Nova varianta light (fara accesoriile pentru nou nascut, mai ieftina), daca te atrag cataramele si/sau ai un bebe foarte activ, care vrea sa se miste mult in sistem.
Alege wrap tesut sau wraptai daca te atrage ideea de infasurat.
Alege sling cu inele pentru drumuri rapide si copil care adora sa stea pe sold.


2. Pentru un copil de peste 1 - 1.5 ani 
La ce trebuie sa fii atent.  
 • Sustinerea soldurilor si a picioarelor. Odata cu varsta, M-ul la care ne uitam de la nastere devine mai putin pronuntat. Genunchii trebuie sa fie, in continuare, mai sus decat fundul, insa mai aproape de acelasi nivel decat de un M pronuntat. 
 • Distributia greutatii pentru tine. Un copil mai mare e un copil mai greu si acum ar trebui sa fii si mai atent/a la cum se distribuie greutatea copilului pe tine, pentru a fii sigur/a ca poti sa il cari.

Ce iti recomandam.
Alege un sistem special pentru toddleri, Luna Mare. Daca ai inceput cu "carpe", cu sling sau wrap, si vrei sa continui cu ele, iti recomandam sa alegi unul mai gros, care distribuie mai bine greutatea. Uita-te la variantele Tara pentru slinguri si wrapuri, nu la cele uni, mai subtiri. 

Daca tot nu esti sigura, scrie-ne oricand la [email protected] ro, pe pagina de Facebook, sau contacteaza-ne pe whatsapp sau telefonic la 0726 943219
Save