Inainte de a alege un port-bebe, trebuie sa tii cont, in primul rand, de varsta copilului si sa alegi ceva ce ii va oferi suport portivit in acest moment. Pentru fiecare categorie de varsta exista mai multe optiuni. Alege, din ele, ce ti se potriveste tie cel mai bine, ce esti cel mai dispus/a sa incerci. Din experienta mea, iti pot spune ca este cel mai probabil sa reusesti sa folosesti cu succes exact sistemul care te atrage mai mult.
1. Pentru un nou-nascut (min. 3.5kg)
La ce trebuie sa fii atent
- Suport pentru cap. Deoarece nu isi sustine singur capul foarte bine, nou-nascutul are nevoie de suport pe ceafa si jumatatea inferioara a capului. Nu trebuie imobilizat, ci doar sustinut usor, de obicei in partea inferioara sau pe o laterala, cu grija ca niciodata barbia nou-nascutului sa nu fie lipita de piept (caz in care caile respiratorii sunt ingustate si pot ingreuna respiratia bebelusului).
- Sustinerea spatelui. Nou nascutii au nevoie de suport pe toata lungimea spatelui, pentru a il pastra curbat, insa a nu il lasa sa se incovoieze sub propria greutate.
- Sustinerea soldurilor si a picioarelor. Pozitia anatomica a bebelusului este cu picioarele departate si flectate, cu genunchii mai sus decat fundul. Port-bebe-ul trebuie sa respecte aceasta pozitie si sa ii ofere copilului suport pe toata pulpa, pana in spatele genunchilor.
Ce iti recomandam.
Pentru aceasta perioada din viata copilului, exista mai multe sisteme care pot indeplini toate cele trei conditii de mai sus, deci ii ofera copilului sustinerea necesara.
Asa cum spuneam in prima parte, important este sa alegi, din lista de mai jos, ceva ce te vezi folosind.
Ai de ales intre:
- Luna Una - Este acel sistem cu catarame pe care il poti folosi de la inceput, pana cand copilul nu mai doreste deloc purtat, nici macar ocazional. E cel mai scump sistem de purtare dar nu vei mai avea nevoie de nimic altceva pe toata perioada in care copilul doreste sa fie in brate. Poti purta in el confortabil - pentru amandoi- chiar si un copil de 4-5 ani.
- Wrap tai - Aceeasi structura ca Luna, insa in loc de catarame ai noduri, in loc de bretele cu burete ai bretele din material lat.
- Wrap elastic - O fasie lunga de material elastic ce se leaga complet inainte de a pune bebelusul. Cel mai ieftin sistem de purtare si cea mai scurta durata de viata, va fi bun pana la aproximativ 9-12 luni (max 9-10 kg).
- Wrap tesut - Sistemul cu cea mai lunga curba de invatare, dar si cu cele mai multe optiuni de a il prinde, adica multe modalitati diferite de distribuire a greutatii. Nu are limita de sus la varsta, cu un wrap suficient de lung, poti purta orice copil, chiar si un adult daca vrei neaparat :D. Vine, insa, pe marimi, ne poti scrie oricand daca nu te descurci cu alegerea marimii potrivite.
- Sling cu inele - Distribuie greutatea pe un singur umar si spate. Poate fi folosit la orice varsta a copilului dar nu este, de obicei, singurul sistem de purtare, ci vine in completarea unui alt sistem, fiind comod doar pentru perioade mai scurte de timp.
Ti-am pregatit un playlist pe youtube cu mai multe tipuri de sisteme, pe fast forward. Vezi ce anume, din toate variantele, te atrage cel mai tare. Lui bebe ii va fi bine oricum, important e sa folosesti port-bebe-ul corect si sa iti fie usor sa faci asta.
2. Pentru un copil de peste 3-6 luni
La ce trebuie sa fii atent
- Suport pentru cap. Nu mai este necesar decat atunci cand copilul doarme la tine in brate.
- Sustinerea spatelui. La fel, nu mai esre necesara decat daca copilul doarme si nici atunci la nivelul la care era necesara in cazul unui nou-nascut.
- Sustinerea soldurilor si a picioarelor. Ramane o preocupare, trebuie sa verificam in continuare ca soldurile copilului sa fie intr-o pozitie optima pentru a pastra purtarea in sistem cat mai confortabila pentru copil.
Ce iti recomandam.
Din lista de mai sus, din cele potrivite pentru nou-nascut, nu iti mai recomandam wrapul elastic. Dupa 9-10 kg el devine incomod pentru parinte (pentru ca ajunge sa balanseze la mers rapid, sub greutatea copilului), deci daca nu l-ai folosit pana acum, nu mai merita investitia. Insa toate celelalte sisteme sunt o optiune foarte buna.
Ai de ales intre:
- Luna Evo - de la 3 luni (min 63cm) si pana la ~18 luni. Daca te atrag cataramele si vrei un sistem de purtare pentru perioada cea mai solicitanta.
- Luna Una - de la nastere pana la 3 ani si mai mult. E o investitie mai mare, dar iti va fi bun daca planuiesti drumetii multe sau doar vrei sa fi sigur/a ca nu mai cumperi un al doilea sistem dupa 1,5-2 ani ai copilului. La fel daca planuiesti sa mai ai un copil dupa, il vei putea folosi de la nastere
- Sling cu inele - daca bebe vrea mult pe sold, sa vada cat mai mult in jur si/sau daca ai nevoie de sistempentru drumuri rapide.
- Wrap tai sau wrap tesut daca te atrage ideea de infasurat.
Iti recomandam sa te uiti putin la acest playlist, vei gasi filmulete scurte, pe fast forward, cu toate sistemele de mai sus, sa poti vedea mai usor care te atrage mai tare ca si modalitate de utilizare.
2. Pentru un copil de peste 1 - 1.5 ani
La ce trebuie sa fii atent.
- Sustinerea soldurilor si a picioarelor. Odata cu varsta, M-ul la care ne uitam de la nastere devine mai putin pronuntat. Genunchii trebuie sa fie, in continuare, mai sus decat fundul, insa mai aproape de acelasi nivel decat de un M pronuntat.
- Distributia greutatii pentru tine. Un copil mai mare e un copil mai greu si acum ar trebui sa fii si mai atent/a la cum se distribuie greutatea copilului pe tine, pentru a fii sigur/a ca poti sa il cari.
Ce iti recomandam.
- Luna Mare - daca vrei un sistem fix pentru perioada asta si nu planuiesti sa porti copilul peste de 3 ani.
- Luna Una - daca ai un copil care adora sa stea in brate si vrei sa te bucuri de asta cat mai mult timp. In Luna Una il vei putea purta lejer si dupa 4 ani, ocazional, atunci cand aveti nevoie. Perfect si daca planuiesti sa mai faci un copil, il vei putea purta de la nastere in Luna Una.
- Wrap tesut- daca ai inceput cu "carpe", cu sling, wraptai sau wrap, si vrei sa continui cu ele. Alege un wrap mai gros, care distribuie mai bine greutatea, ca Tara, zebre, oxy.
Daca tot nu esti sigur/a, scrie-ne oricand la diana@poarta-ma ro, pe pagina de Facebook, sau contacteaza-ne pe whatsapp sau telefonic la 0726 943219