Recomandari

Inainte de a alege un port-bebe, trebuie sa tii cont, in primul rand, de varsta copilului si sa alegi ceva ce ii va oferi suport portivit in acest moment. Pentru fiecare categorie de varsta exista mai multe optiuni. Alege, din ele, ce ti se potriveste tie cel mai bine, ce esti cel mai dispus/a sa incerci. Din experienta mea, iti pot spune ca este cel mai probabil sa reusesti sa folosesti cu succes exact sistemul care te atrage mai mult.

Incearca sa te orientezi spre ceva ce vei folosi cu siguranta acum, mai degraba decat ceva care sa iti fie bun (si) mai incolo. Exista o piata buna pentru port-bebe-uri textile la mana a doua, sigur vei putea sa il vinzi, odata ce nu vi se mai potriveste. Tentatia de a cumpara un singur port-bebe care sa fie utilizabil pentru a perioada lunga de timp este mare, insa tine cont ca orice produs are avantaje si dezavantaje.
1. Pentru un nou-nascut (min. 3.5kg)
1.1. La ce trebuie sa fii atent.
a) Suport pentru cap. Deoarece nu isi sustine singur capul foarte bine, nou-nascutul are nevoie de suport pe ceafa si jumatatea inferioara a capului. Nu trebuie imobilizat, ci doar sustinut usor, de obicei in partea inferioara sau pe o laterala, cu grija ca niciodata barbia nou-nascutului sa nu fie lipita de piept (caz in care caile respiratorii sunt ingustate si pot ingreuna respiratia bebelusului).
b) Sustinerea spatelui. Nou nascutii au nevoie de suport pe toata lungimea spatelui, pentru a il pastra curbat, insa a nu il lasa sa se incovoieze sub propria greutate.
c) Sustinerea soldurilor si a picioarelor. Pozitia anatomica a bebelusului este cu picioarele departate si flectate, cu genunchii mai sus decat fundul. Port-bebe-ul trebuie sa respecte aceasta pozitie si sa ii ofere copilului suport pe toata pulpa, pana in spatele genunchilor.


1.2. Ce iti recomandam.
Pentru aceasta perioada din viata copilului, exista mai multe sisteme care pot indeplini toate cele trei conditii de mai sus si ii ofera copilului suportul necesar in prima parte a vietii. Ti-am pregatit un playlist pe youtube cu mai multe tipuri de sisteme, pe fast forward. Vezi ce anume, din toate variantele, ti se potriveste tie cel mai bine. Orice ai alege, copilul va fi la fel de bine sustinut, tu esti cel care resimte diferenta prin modul de utilizare sau prin distribuirea greutatii. 
2. Pentru un copil de peste 4-6 luni 
2.1. La ce trebuie sa fii atent.  
a) Suport pentru cap. Nu mai este necesar decat atunci cand copilul doarme la tine in brate.
b) Sustinerea spatelui. La fel, nu mai esre necesara decat daca copilul doarme si nici atunci la nivelul la care era necesara in cazul unui nou-nascut.
c) Sustinerea soldurilor si a picioarelor. Ramane o preocupare, trebuie sa verificam in continuare ca soldurile copilului sa fie intr-o pozitie optima pentru a pastra purtarea in sistem cat mai confortabila pentru copil.


2.2. Ce iti recomandam.
Pentru aceasta perioada poti folosi orice sistem de purtare pe care il gasesti pe poarta-ma, in afara de Luna Mare care e special gandita pentru copii de peste 87-90 cm lungime. La fel ca in cazul nou-nascutilor, alege ce crezi ca te-ar ajuta pe tine cel mai mult in aceasta perioada, bebe va sta super in orice. 


2. Pentru un copil de peste 1 - 1.5 ani 
2.1. La ce trebuie sa fii atent.  
a) Sustinerea soldurilor si a picioarelor. Odata cu varsta, M-ul la care ne uitam de la nastere devine mai putin pronuntat. Genunchii trebuie sa fie, in continuare, mai sus decat fundul, insa mai aproape de acelasi nivel decat de un M pronuntat.
b) Distributia greutatii pentru tine. Un copil mai mare e un copil mai greu si acum ar trebui sa fii si mai atent/a la cum se distribuie greutatea copilului pe tine, pentru a fii sigur/a ca poti sa il cari.

2.2. Ce iti recomandam.
Alege un sistem special pentru toddleri, Luna Mare. Daca ai inceput cu "carpe", cu sling sau wrap, si vrei sa continui cu ele, iti recomandam sa alegi unul mai gros, care distribuie mai bine greutatea. Uita-te la variantele Tara pentru slinguri si wrapuri, nu la cele uni, mai subtiri.
Save