Zumba cu Carmen
Posted by Diana on 11/8/2021 to
Interviurile Poarta-ma!
Pentru mine, babywearing-ul inseamna libertate si inseamna conexiune. Si unul din cele mai de pret lucruri in viata unei proaspete mame este o alta mama cu copil de aceeasi varsta. Exista un tip de intelegere, de empatie si de ajutor pe care numai de la o alta mama il poti primi. Cineva care stie exact ce inseamna nesomn, nesomnul "ala", de bebe mic, ce inseamna oboseala, oboseala "aia", bucuria unui gangurit sau a unui zambet. Stie si simte, odata cu tine. Purtatul copilului iti ofera un tip de libertate pe care il poti folosi pentru a te conecta cu alti parinti.
Am remarcat-o pe Carmen acum multi ani, la clasele de Zumba pe care le facea cu mame cu copii la purtator, in timpurile in care nici nu ne gandeam la o pandemie. Fetele din Bucuresti se intalneau regulat gratie grupului Babywearing Bucuresti si toate cele pe care le cunosteam si care ne vizitau cu drag showroom-ul erau super incantate de orele de Zumba. Nu o data m-am gandit cum ar fi fost pentru mine, mama de bebe mic, sa am o Carmen in viata mea. Era toata libertatea aia, de a fi tu, cu copilul lipit de tine, toata conectarea aia, cu mame cu copii de aceeasi varsta si MISCARE! Miscare de drag, de relaxare, fara reguli stricte, totul de placere.
- Carmen, in primul rand, poveste-ne un pic de tine. Eu sunt fascinata de good vibe-ul tau! Cand, cum ai inceput cu dansul?
- Deci experienta cu clasele pentru grupul de mame te-a pregatit si pe tine un pic pentru viata de parinte?
Fast-forward cativa ani, a venit si pandemia, moralul meu s-a dus tot mai jos, insa Carmen a tot inceput sa-mi apara pe instagram, cu acelasi super vibe, aceeasi buna dispozitie, acelasi zambet larg si... propriul copil de purtat :D.
Asa ca a fost evident ca fi una din persoanele pe care o voi invita la Interviurile Poarta-ma. Iat-o!
- Carmen, in primul rand, poveste-ne un pic de tine. Eu sunt fascinata de good vibe-ul tau! Cand, cum ai inceput cu dansul?
Drumul meu in domeniul fitness-ului si al dansului a pornit in momentul cand mi-am dat seama cat de mult mi s-a schimbat viata de cand am inceput sa fac miscare regulat si cat de multe beneficii a avut dansul asupra mea. La 27 de ani ma aflam intr-un burnout dupa lungi perioade de implicare maxima la jobul meu de inginer software. Imi placea ceea ce faceam, insa nu mai gaseam timp si energie pentru nimic altceva.
Am decis sa imi fac abonament la sala dupa ce am fost dusa de o prietena, la o clasa care ii placea foarte mult (Zumba).
Am inceput incet, incet sa descopar mai multe tipuri de clase, dar celecare imi placeau cel mai mult si ma faceau sa revin cu entuziasm erau cele de dans.
Cu cat vedeam cat de multa energie si stare de bine imi poate da o singura ora la sala, cu atat deveneam mai curioasa sa cunosc mai mult, sa stiu ce fac instructorii respectivi, care este magia lor.
Am participat pentru prima oara la o conventie fitness (eveniment destinat instructorilor) doar pentru a vedea si invata mai multe. La acel eveniment m-am indragostit iremediabil de lumea fitness-ului si de vibe-ul ei.
Pentru ca mi-am dorit sa fac parte si eu din lumea asta, imediat dupa acest eveniment m-am inscris la cursul de certificare de instructor de group fitness.
Si de la momentul respectiv, am inceput sa studiez si sa ma certific in mai multe programe fitness si de dans, incepand cu Zumba.
Am ales sa predau Zumba pentru ca mi se pare programul fitness perfect pentru oameni asa cum am fost eu. Oameni cu job de birou, stresati, care au nevoie de miscare care sa le aduca bucurie si energie, ceva distractiv, care sa ii faca sa revina cu entuziasm.
La inceput predam duminica dupa-amiaza, intr-o sala inchiriata cu ora, pentru prieteni apropiati si colegi de birou. Nu aveam curaj sa aplic undeva sa predau.
In timp, clasa mea de duminica a crescut si am ajuns sa predau, incet, incet, in diferite alte locatii si sa prezint chiar eu coregrafii in cadrul mai multor evenimente fitness.
Pentru ca imi place sa lucrez cu copii de toate varstele, m-am specializat sa predau clase de dans atat pentru copii (Zumba Kids), dar si pentru mamici impreuna cu bebelusii lor (Babywearing Dance si Zumbini).
- Da, cu Babywearting Dance m-ai cucerit si pe mine definitiv :D. Cum ai descoperit babywearing-ul?
Am descoperit babywearing-ul printr-o oportunitate de a tine clase de dans pentru mamici cu bebei purtati. Totul a inceput cu o singura clasa organizata cu ocazia International Babywearing Week (Saptamana Internationala a babywearing-ului), care apoi s-a transformat intr-un an intreg de clase saptamanale.
A fost una din cele mai minunate experiente pe care le-am avut atat ca instructor, cat si ca om.
Ca instructor am inteles cat de mult ajuta mamicile o astfel de activitate, atat dansul, miscarea, dar si conectarea cu copilul si cu celelalte mamici.
Ca om am cunoscut foarte multe mamici super tari, bebei adorabili pe care i-am cunoscut de cand erau mititei si dormeau toata ora, iar apoi i-am vazut cand s-au dat jos din sistem si dansau singurei langa mamicile lor. Practic am experimentat cat de repede creste si se dezvolta un copilas si am invatat sa apreciez si sa traiesc fiecare moment mai intens.
Cand am decis ca vreau sa devin mama, initial m-am temut ca voi fi nevoita sa nu mai fac miscare. De aceea, am inceput sa ma documentez si sa studiez tot ce tine de sport si miscare in sarcina, dar si dupa.
Aplicand tot ce am invatat si primind sustinere de la doamna doctor care mi-a supravegheat sarcina, am reusit sa-mi predau clasele, gravida fiind, pana in saptamana 32 de sarcina. Tot cand am decis sa devin mama, am hotarat si ca e nevoie sa imi echilibrez alimentatia si obiceiurile alimentare. Lucru care m-a motivat sa imi iau certificarea de nutrition si lifestyle coach (de la scoala internationala Precision Nutrition) inainte sa vina bebe, pentru a putea fi in cea mai sanatoasa forma.
- Deci experienta cu clasele pentru grupul de mame te-a pregatit si pe tine un pic pentru viata de parinte?
Da, clasa de babywearing dance m-a pregatit si m-a facut sa inteleg mai bine cum e viata de proaspata mamica.
Am inteles ca desi somnul e foarte probabil sa lipseasca, ca mama gasesti resurse infinite. Mai ales cand ai ocazia sa iesi din casa, sa te intalnesti cu alte mame, sa faci ceva pentru tine. Cand imi spuneau cursantele mele ca au dormit doar cateva ore, dar ca abia asteptau sa ajunga la ora mea (care se desfasura dimineata), mi se parea incredibil. De cand am devenit mama am inteles pe pielea mea ca nu ai nevoie doar de somn ca sa te recuperezi, ci si de activitati care sa iti placa si de conectare cu alti oameni.
Am inteles ca de multe ori bebelusii nu adorm, si ca o activitate care ii face sa doarma macar o ora e fantastica pentru mama. Lucru care se intampla de cele mai multe ori la orele mele, bebelusii sa adoarma incepand cu primul pas de dans, si sa se scoale chiar la ultima melodie. Recunosc ca eu, in primul an al baietelului meu, nu am avut probleme de somn cu el. Dar am si dansat in fiecare zi impreuna.
Am inteles ca mamele formeaza comunitati super misto, care lucreaza in echipa si se ajuta unele pe altele. Din cauza pandemiei nu am avut ocazia sa particip la intalniri si activitati live cu mamici si bebelusi, insa sunt parte din multe grupuri online si ma bucur mereu sa ma conectez cu alte mamici.
Am inteles ca copiii trebuie lasati sa se joace cu lucrurile casnice. Aveam un baietel la orele mele care era foarte pasionat de mopul si galeata de la sala la care predam. Si baietelul meu e pasionat de maturi, farase si galeti.
- Eu am recunoscut, te urmaresco-stalkuiesc pe instagram si mi-a placut tare mult sa te vad super activa si in pandemie. Cum ai reusit sa te repliezi?
- Bun, deci cu pasi mici in directia buna. Mai spune-mi, te rog, cat de importanta e rutina?
- Carmen, crezi ca exista o informatie pe care o mama cu copil mic acasa trebuie sa o stie?
Baietelul meu s-a nascut odata cu starea de urgenta de la inceputul pandemiei in Romania, in martie 2020.
Daca inainte de a naste imi faceam planuri cum o sa ma intorc sa predau clase dar si cum o sa particip la clase de mamici si bebelusi cu baietelul meu, pandemia m-a facut sa ma reorientez catre mediul online.
Ca orice noua mamica am avut mare nevoie sa ma recuperez dupa nastere. Asa ca am luat-o incet, incet si am inceput sa particip ca si cursant la diferite clase online, de Zumba si Yoga.
Am participat la clase saptamana de saptamana in primul an de cand am devenit mama, cu baietelul meu cu mine, la inceput purtat in sistem de purtare, iar mai apoi ori jucandu-se pe langa mine, ori in bratele mele.
Cand am simtit ca m-am recuperat dupa nastere, dupa 2-3 luni, am inceput sa studiez totul despre predarea claselor fitness online si m-am apucat sa creez clase Zumba on-demand (care pot fi accesate in fiecare zi, la orice ora, de pe un device cu internet), in primul rand cu gandul la mame care nu au timp sa ajunga la o sala sau care pur si simplu vor sa aiba si varianta de a face sport acasa in perioade mai haotice si aglomerate (si se pare ca multe perioade sunt asa in viata de mama!)
Toata perioada aceasta a pandemiei, desi dificila din foarte multe puncte de vedere, a deschis oportunitati si ocazii minunate pentru mine ca instructor, avand posibilitatea sa particip de acasa la evenimente fitness predate de oameni care ma inspira, si, de asemenea, sa pot prezenta eu coregrafiile mele, in evenimente cu instructori si participanti de pe tot globul.
Cel mai nou lucru la care lucrez in prezent este sa creez primul meu program online de nutritie si stil de viata sanatos iar cu sfarsitul anului 2021 pornesc intr-o noua aventura, cea a certificarii ca instructor de Yoga.
- Bine, esti super erou, m-ai convins :D. Din experienta ta, atat de instructor, cat si de mama, ce ai recomanda unei proaspete mame? Cum face ea, mama de bebe mic, obosita, nedormita, cu mameloanele umflate, cu dureri peste tot, sa se apuce de sport, dupa nastere?
In primul rand, noile mamici nu trebuie sa se grabeasca sa faca activitate sportiva si efort fizic, si in nici un caz pentru a slabi. Imediat dupa nastere, fie cezariana sau naturala, mamica trebuie sa ii dea timp corpului sa se recupereze, atat cat ii recomanda medicul ei.
Cand viata ei prinde un pic de echilibru si corpul s-a recuperat dupa nastere, mamica are mare nevoie de miscare fizica si antrenament specializat pentru perioada post-natala din doua puncte de vedere:
• Sa faca exercitii care sa o ajute sa fie functionala pentru noua viata de mamica;
• Sa faca miscare fizica pentru a se echilibra mental, prin productia de hormoni ai fericirii precum serotonina, dopamina si endorfine.
In primul rand, trebuie sa stie ca miscarea fizica o va ajuta enorm in viata de zi cu zi. O va face mai fericita si functionala.
In al doilea rand, ca sa treaca de oboseala si sa se apuce efectiv, este nevoie sa gaseasca antrenamente care sa ii placa si care sa fie potrivite ca dificultate. Are nevoie de exercitii pe care poate sa le faca si sa se simta capabila ca le poate face.
In al treilea rand, ajuta enorm oamenii alaturi de care face antrenamentul, atat instructorul, dar mai ales celelalte participante. Conexiunea umana motiveaza suplimentar. Iar daca e vorba de o clasa de grup speciala pentru mamici, atunci cu siguranta conexiunea e si mai puternica deoarece mamicile pot sa vorbeasca intre ele despre diversele lucruri prin care trec.
- Bun, deci cu pasi mici in directia buna. Mai spune-mi, te rog, cat de importanta e rutina?
Din punctul de vedere al beneficiilor mentale (destresarea - lucru de care o mama are mare nevoie), orice miscare fizica ajuta, nu conteaza sa fie facuta dupa o rutina.
Din punctul de vedere al eficientei antrenamentelor si ajungerea la un obiectiv, indiferent daca e vorba de slabire, tonifiere, cardio, mobilitate sau flexibilitate, e nevoie de consecventa. Cand e vorba de consecventa, nu e nevoie de “perfectiune”, ci de alegerea unui obiectiv realizabil. Te gandesti la programul tau saptamanal si vezi in ce zile ai putea aloca timp pentru miscare fizica, oricat de putin ar fi.
- Carmen, crezi ca exista o informatie pe care o mama cu copil mic acasa trebuie sa o stie?
Eu as vrea sa le transmit tuturor mamelor cu copii mici ca au enorm de multa nevoie de miscare fizica, chiar daca simt ca nu este prioritar in viata lor sa se apuce de sport.
Ajuta mult sa danseze pentru a se simti mai fericite, increzatoare, sexy si libere.
Ajuta mult sa faca stretching, pentru a relaxa muschii incordati toata ziua in treburile cu copilul.
Ajuta mult sa lucreze masa musculara pentru a putea ridica copilul zi de zi, pentru leganat, pentru ridicarea carutului, pentru aplecarea dupa jucarii, dar chiar si pentru a se juca cu el.
Sa nu uite, insa, sa aleaga la inceput exercitii potrivite pentru perioada post-natala. Sa nu forteze corpul cu exercitii mult prea intense pentru nivelul lor fitness.
O mama care face miscare regulat este o mama mult mai energica, mai putin stresata, cu mai putine dureri datorate treburilor casnice si cu bebelusul si mai sanatoasa pe termen lung.
Eu sunt Carmen Barbulescu-Sosoiu. Am 34 de ani, sunt mamica unui baietel de 1 an si 7 luni, instructor Zumba, nutrition si lifestyle coach si inginer software. Iubesc cafeaua, tortul cu morcovi, unicornii, Pusheen si filmele Disney. Imi place sa spun ca am un job de birou (cel de inginer software), iar in timpul “liber” sunt super-erou: fac oamenii sa danseze, sa fie mai fericiti, sanatosi si plini de energie!
Daca esti interesata sa participi la clasele mele online (care sunt disponibile in fiecare zi, la orice ora din zi, exact atunci cand ai tu timp de ele in programul tau), sau vrei mai multe detalii, trimite-mi un email sau mesaj privat pe paginile mele de Instagram: Zumba cu Carmen sau Facebook: Zumba cu Carmen. Te astept si pe pagina mea de instructor Zumba.