Am ales sa schimbam protectiile de iarna dintr-un singur motiv: erau, dupa parerea mea, prea.. pufoase :). Oricat de bine aranjate, cele doua materiale diferite prindeau aer intre ele si, in anumite cazuri, protectia devenea ca o biluta umflata :). Asa ca am pornit in cautarea unui material nou. Ceea ce am gasit a fost mai bun decat ma asteptam. 

Paranteza: oricat de mult as adora materialele naturale, absolut toate slingurile si wrapurile fiind facute exclusiv din bumbac, in, matase sau amestecuri, in cazul protectiei la ploaie, vant si ninsoare, din pacate, alternativele naturale nu fac fata. Asa ca am ajuns la...

Materialele multistrat combina tehnologii diferite, sub acelasi material. In loc de doua sau trei straturi de material care, impreuna, sunat mai grele si mai voluminoase, materialele multistrat imbina, prin noi procese tehnologice, calitatile mai multor materiale diferite, cu o greutate si volum reduse semnificativ.

Alegerea, dintre variantele de materiale multistrat, a fost una foarte grea, pentru ca desi deservesc scopuri identice - protectia la apa, la vant si respirabilitatea - o fac in procente diferite. Am ales un material din 3 straturi care ofera o combinatie intre impermeabilitate si respirabilitate intr-un procent care il face ideal pentru protejarea bebelusilor pe timp de iarna.

1. Stratul exterior - rezistent la apa. 
(Termenul impermeabil este unul relativ, pentru ca absolut orice suprafata textila cedeaza, permitand trecerea apei, dupa un anume timp. Diferit de la un material la altul, dar inevitabil)
 
Acest strat rezista la 10.000 mm de ploaie. Pe intelesul tuturor, daca aveti un tub de 10 x 10 mm, ar trebui sa il umpleti cu apa pana la inaltimea de 10.000 mm, adica 10 metri, si, in 24h, materialul ar ceda si ar permite trecerea apei. 

Desi exista haine pentru schiori cu rezistenta la apa de peste 30.000, ca sa va faceti o idee de marime, zona cea mai ploiasa din SUA este cu 10.000mm /24h, iar cu cat creste rezistenta la apa, scade cantitatea de vapori eliminata. Sansele sa va prinda o ploaie torentiala de cateva ore, fara umbrela si fara posibilitatea de a va adaposti, iar protectia sa cedeze si sa se ude sunt minime. 


2. Stratul intermediar - rezistent la vant.
Al doilea strat este o membana din poliester, creata special pentru a opri vantul.

Atat primul cat si al doilea strat au porii suficient de mari cat sa permita trecerea apei in stare de vapori, dar prea mici pentru apa in stare lichida. 3.000 g/ m2/ 24h asigura atat protectie fata de exterior, cat si eliberarea umezelii din interior. In plus, chiar daca primul strat ar ceda, la ploaia torentiala cu voi in camp, de care vorbeam mai devreme, cel de-al doilea strat va mai tine un pic :).

3. Stratul cel mai aproape de corp este stratul calduros. 
Polarul din poliester este unul din cele mai calduroase materiale iar raportul greutate/eficacitate il face ideal in cazul de fata.

Datorita tehnologiei multistrat avem acum o protectie de doar 415g, mult mai calduroasa decat cea de anult trecut, desi la aceleasi dimensiuni, si doar 30g diferenta. Capacitatea de a incalzi a polarului e dublata de straturile exterioare, iar acum avem un strat mai subtire de polar la fel de eficient ca unul mai gros


Noile materiale nu doar ca sunt usoare, calduroase si nu ocupa mult loc, deci sunt mai usor de manevrat, dar ne-au si inspirat sa ne jucam. Avem, la noile protectii, posibilitatea de a atasa glugi super simpatice. 
Fiindca nu veti folosi mereu gluga, am pastrat gulerul inalt, pe care il puteti folosi daca e vant, sau daca aveti un copil care nu suporta gluga. 

Daca totusi vreti gluga, avem, pana acum, trei variante de urechi dar si glugile simple.


Si pentru ca un nou-nascut nu se compara cu un todler, gluga este reglabila atat in fata, deci puteti sa o strangeti mai aproape de cap pentru cand e vant puternic, cat si pe inaltime. Aveti o gluga pitica pentru un bebelus, si o gluga care va e buna si voua, pentru un copil mai mare.


Ceea ce ne aduce la partea a 3-a, pentru ca din joaca in joaca, ne-am hotarat sa facem si glugi pentru mame. Pentru ca da, sunt atat de simpatice. Dar asta in alta postare :).