Tipuri de ţesături şi proprietăţile lor

 

Materialele folosite pentru eşarfele port-bebe sunt, de obicei, bumbacul şi inul. Fiind materiale naturale, acestea au două proprietăţi extrem de importante: permit trecerea aerului prin ţesătură şi nu lasă reziduuri după ardere.

Un alt material folosit pentru esarfe port-bebe este matasea. Matasea este cel mai rezistent material natural, folosita, in trecut, la fabricarea parasutelor. Slingurile din matase au un aspect deosebit si sunt extrem de comode avand in vedere faptul ca sunt foarte subtiri. Matasea prezinta, insa, doua dezavantaje majore: este scumpa si rezistenta slabeste considerabil atunci cand e uda.

 

Pentru eşarfele port-bebe care nu permit un reglaj exact şi/sau facil, wrapul, mei-tai-ul şi slingul fix, materialul are nevoie de elasticitate pentru a cuprinde uniform corpul unui nou-născut sau pentru a distribui greutatea unui copil mare pe o suprafaţă cât mai mare din corpul mamei. Din acest motiv, ţesăturile folosite la eşarfe pot fi:

 

  • elastice datorită firelor - cu fibre sintetice elastice, gen elastan/lycra, sau 
  • elastice prin tipul de ţesătură- tricotate sau ţesute diagonal sau dublu diagonal.

 

 In oricare din variante, materialele trebuie sa fie elastice pe latime si niciodata pe lungime. O tesatura elastica pe lungime se va lasa sub greutatea copilului si nu va fi nici comoda si nici sigura. Vom vorbi, deci, in continuare, numai despre tesaturile elastice pe latime.

 

 Materialele elastice datorită firelor

 

 

 

Materialele elastice datorită firelor, folosite la confecţionarea eşarfelor port-bebe, slinguri şi wrapuri, pot conţine între 2 şi 5 % fibre sintetice elastice. Tesaturile cu mai mult de 5% elastan sunt prea elastice si se vor comporta ca si cele elastice pe lungime.

Acest tip de material oferă o eşarfă foarte uşor de folosit, uşoară, în tot felul de imprimeuri şi culori şi este ideal pentru mămicile începătoare.

 

Materialele elastice datorită firelor se pot folosi pentru wrapuri speciale, pentru nou-născuţi sau prematuri. Un wrap elastic va fi mult mai uşor de folosit de o mamă începătoare cu un nou-născut, mai ales dacă acesta este prematur. Wrapul se leagă în una din variantele în care corpul copilului este acoperit de trei starturi de material şi abia după ce acesta este fixat, se pune copilul înauntru. Materialul se va strânge la loc peste copil, menţinându-l în poziţia dorită fără să aveţi nevoie să faceţi ajustări ulterioare.

Din păcate, durata de viaţă a unei eşarfe din material cu fibre elastice este, de obicei, una destul de mică. În general, un wrap elastic cu fibre sintetice este comod atât timp cât este folosit cu un bebeluş de până la 5-7 kilograme. Balansul pe care materialul îl va avea sub greutatea unui copil mai mare poate crea disconfort atât pentru mamă cât şi pentru copil si il poate pune pe acesta in pericol.

 

Atât timp cât elasticitatea materialului este pe o singură direcţie, pe lăţime, acesta poate fi folosit pentru un sling fix foarte şic. Datorită direcţiei neelastice, copilul va sta aproape iar elasticitatea pe lăţime îi va conferi un confort sporit copilului pentru drumurile lungi. 

O parte din slingurile fixe Poartă-mă!  sunt făcute din bumbac sau vâscoză cu pana la 3% elastan.

 

Aceleaşi materiale elastice pe lăţime se pot folosi pentru slinguri reglabile, cu inele. Eşarfele făcute din materiale elastice pe lăţime oferă o susţinere bună şi o gamă largă de modele şi culori. În plus, materialul alunecă prin inele mai uşor.

 

În timp însă, fibrele elastice sunt cele mai supuse uzurii şi au, în general, o durată de viaţă mai mică decât cele neelastice. Vă vor fi cu siguranţă bune pentru primul copil însă, în general, sunt eşarfe care nu vor rezista unei a doua generaţii de copii.

 

 

Materialele elastice datorită tipului de ţesătură

 

Materialele tricotate, din bumbac, pot fi folosie pentru confectionarea wrapurilor elastice şi, uneori, pentru slinguri cu inele. Sunt foarte uşor de folosit însă au o durată de viaţa destul de scurtă. Deşi rezită la greutăţi mari, devin incomode cu un copil mai mare. Deşi există foarte multe feluri de tricot, numai unele din ele sunt apte pentru a fi folosite ca şi eşafe port-bebe. Jerseul este cel mai întâlnit tricot şi nu este alegerea ideală deoarece este elastic pe ambele direcţii.

 

 

 

 

 

Materialele elastice datorită tipului de ţesătura sunt, toate, elastice pe diagonală. In functie de tipul de tesatura, acestea pot fi usor elastice si pe latime [tesatura atlas] sau pt fi foarte elastice pe diagonala [tesatura diagonala sau dublu diagonala]. Acestea din urma oferă o susţinere excelentă în cazul copiilor mai mari.

 

În general, un wrap sau sling din material ţesut este un pic mai dificil de folosit într-o primă fază de către mămicile fără experianţă. 

 

 

 

 

Un wrap din material ţesut dublu diagonal va oferi suport excelent inclusiv persoanelor cu probleme de spate/coloană însă, datorită rigidităţii pe lăţime şi lungime, necesită mai mult timp şi disponibilitate pentru a învăţa înfăşurarea sa. Desi metoda de tesere este aceeasi, wrapurile tesute se diferentiaza pringrosimea firelor folosite, calitatea lor si cat de des sau rar sunt tesute.

Luand in calcul greutatea materialului, wrapurile tesute Poarta-ma! sunt facute din material gros, insa, comparativ cu alte wrapuri tesute sunt unele din cele mai subtiri. 

 

Materialele ţesute astfel se mai pot folosi la confecţionarea de Mei-Tai-uri, cu bretele late sau foarte late, ca ale wrapului, comecializate, de cele mai multe ori, sub denumirea de WrapTai. Acestea difera foarte mult intre ele si din cauza tesaturii si din cauza modelului.

Un sling reglabil din material ţesut, deşi nu este elastic, datorită inelelor, permite orice fel de reglaj, la orice vârstă a copilului şi susţinere excelentă şi pentru copiii mari, de peste 13 kilograme. 

 

Durata de viaţă a unei eşarfe din material neelastic, ţesut dublu diagonal, este mult mai mare decât cea a uneia din material elastic. O puteţi folosi la mai multe generaţii de copii şi cu cât o veţi folosi mai mult, cu atât va fi mai moale şi mai comodă.

 

Orice tip de ţesătură aţi alege, ţineţi cont că un material subţire va avea o durată de viaţă sau folosinţă mai scurtă decât unul mai gros. Dacă purtaţi un nou-născut vara, în zone călduroase, iar acesta stă înfăşurat complet în sling sau wrap, alegeţi un material subţire, chiar dacă e posibil să nu îl folosiţi foarte mult timp. In orice altă varianta puteţi alege o esarfă de grosime medie pentru o durată de viaţă mai lungă.