Căruciorul este cel mai des întâlnit mijloc de transport al bebeluşilor. Una din preocupările principale ale unei viitoare mămici este alegerea căruciorului: cu roţi cât mai mari/ mici, pivotante pe faţă, cu frână pe spate, cu faţa înspre mamă sau reversibil, cu husă de ploaie sau acoperitoare de vânt, cu pliere rapidă, uşor de urcat 3 etaje pe jos, uşor de încaput în lift, pliabil pentru portabagaj, cu scoică pentru maşina, cu landou pentru nou-născut, cu spătar rabatabil. Zeci de modele, zeci de culori, sute de variante.

 

Şi totuşi, de ce cumpărăm cărucioare?

Pentru a ne ajuta să ne transportăm copilul. Da, în multe cazuri, pentru mamă, căruciorul este un aliat de nădejde. Însă este aceasta cel mai comodă şi mai plăcută variantă şi pentru el, pentru copil?

 

Răspunsul a fost cu totul altul atunci când, în 2004, într-un magazin din Nairobi, au fost prezentate pentru prima oară cărucioarele.

 

O cuşcă rece umplută cu zornăitoare inutile si suporturi de pahare.

Un motiv în plus pentru aglomeraţie pe străzi care nu ajută nici mamele, nici copiii.

Copii prinşi într-o capcană şi împinşi prin oraş ca un soi de animale de companie.

Dispozitiv antisocial.

 

Răspunsurile primite de corespondentul Washington Post la întrbările despre cărucioare au avut unnumitor comun: copilul. Nevoile sale, sentimentele sale.

În primele două luni de la deschiderea magazinului, s-a vândut un singur cărucior unui angajat englez, nemulţumit de numărul limitat de variante prezentate în magazin.

 

Pediatrii locali au întâmpinat cu raceală pătrunderea cărucioarelor pe piaţa africană considerând că folosirea acestora poate dăuna relaţiei speciale dintre mamă şi copil. Pediatri eurpeni şi americani au avertizat în mai multe rânduri asupra faptului că folosirea cărucioarelor pentru copiii mai mari duce la scăderea activităţii fizice a copiilor şi predispune la obezitate din cauza obiceiului de a oferi copilului de mâncare pentru a sta în cărucior şi a scăderii activităţilor fizice.

 

Alegerea unui cărucior se poate dovedi una utilă şi, folosit atât timp cât şi mama şi copilul se simt confortabil, poate fi o variantă de transport al copiilor. Însă legătura aceea imposibil de definit, dintre mamă şi copil, căldura mamei, respiraţia ei, mersul ei, nu pot fi înlocuite.

Dacă vă place să vă simtiţi copilul aproape, dacă el doreşte căldura dumneavostră, vă veţi orienta către ceva care să vă ajute să vă ţineţi cât mai mult timp copilul aproape.