Acum 2 ani, când începusem să fac primele pouchuri, o prietenă m-a întrebat dacă nu vreau să-mi dea un 'sling' de-al ei. Mi-a spus asta cumva...cum să zic eu să sune bine...cumva să nu mă mai chinui cu improvizaţiile, aka pouch, însă cu foarte multă bunăvoinţă. Am zis să încerc până la urmă, în primul rând pentru că avea nişte culori superbe.Bon, a fost un eşec total, era mijlocul verii, d avea în jur de 14 kg, 'slingul' încă 1-2, breteaua nu era suficient de lată, era super gros, umplut cu vatelina şi burete (din câte mi-am dat seama), am renunţat rapid.Mult mai târziu am citit pe The Baby Wearer, cel mai mare site de babywearing din lume, niste experienţe cel puţin ciudate cu acelaşi tip de 'sling' şi cu nou-născuţi. Una din mame a făcut un blog special pentru a descrie cu experienţa ei cu acest bag sling. Îl găsiţi aici, în engleză. Baby Sling Safety - Bag Slings


O stire anunta zilele trecute, că aceste bag slings sunt vizate de OPC-ul american, din cauza celor prea multe incidente. În 2006 Infantino chema înapoi, circa 100.000 de slinguri tip geantă din cauza unor probleme tehnice (elemente de plastic care plesneau ducând la alunecarea copilului, unele soldate cu accidente grave). Între timp au schimbat şi umplutura şi lateralele de câteva ori dar problema majoră a rămas aceeaşi: poziţia copilului. În 2010, slingurile tip geanta Infantino au fost retrase de pe piaţă!  

                           (http://www.cpsc.gov/cpscpub/prerel/prhtml10/10177.html)
Care ar fi diferenţa între o eşarfă (sling reglabil sau wrap) şi un sling geantă/ bag sling?

Prima şi cea mai importantă e poziţia copilului.

Intr-un sling geantă nou-născutul poate fi purtat într-o singură poziţie: culcat. Trecând peste faptul că mulţi bebelusi nu agreează această poziţie, în special cei cu reflux, poziţia culcat în aceste slinguri geantă este una defectuoasă. Aveţi mai jos poze de pe siteurile producătorilor, deci cele care prezintă pozitia ‘corectă’ a copilului în acest tip de sling geantă. Puteţi observa foarte uşor cum bărbia copilului este lipită de piept. Acum încercaţi să staţi în această poziţie şi doar să respiraţi. Este extrem de dificil! Acele sunete ciudate pe care copilul le scoate când stă în această poziţie sunt un semn clar de disconfort şi un pericol real: asfixierea. Într-un sling tip geantă nu puteţi purta nou-născutul altfel decât cu bărbia lipită de piept!                                                                                            


Intr-un sling reglabil puteţi purta copilul în poziţia semiînclinat. Da, aveţi nevoie de un pic de timp să vă obişnuiţi, da, se poate să nu vă iasă perfect din prima (adică să stea aproape la fel ca într-un sling tip geantă), însă dacă urmaţi instrucţiunile, poziţia copilului e incomparabil mai bună. În plus, dacă bebeluşul nu agreează această poziţie, îl puteţi purta oricând la verticală.Din experienţa mea nici prea-prea, nici foarte-foarte, un pic peste 2 ani şi aproape 1000 de slinguri, vă pot spune că, atunci când folosesc un sling, mamele sunt mult mai atente la poziţia copilului decât atunci când folosesc un marsupiu ‘de firmă’, un sling geantă sau un scaun de maşină. Probabil fiindcă slingul este un produs relativ nou în cultura modernă, iar marsupiile şi scaunele de maşină – produse atât de populare. Dacă nu ştiaţi, scaunele de maşină pentru nou-născuţi, cele tip scoică, au făcut şi ele subiectul mai multor controverse din cauza aceleiaşi poziţii defectuase a copilului în timpul somnului. Un studiu publicat în British Medical Journal (pe scurt, aici) si confirmat apoi de un altul publicat de revista americana de pediatrie, Pediatrics (pe scurt, aici) atrage atenţia asupra faptului că nou-născuţii care dorm în scaune de maşină pot avea dificultăţi de respiraţie din cauza faptului că, în timpul somnului, capul copilului tinde să cadă, bărbia apasând pe pieptul acestuia şi îngreunând respiraţia. Nu trebuie să lăsaţi niciodată nou-născutul să doarmă nesupravegheat în scaunul de maşină! (foto:flickr)
Din punctul meu de vedere este acceaşi problemă ca în cazul borcănaşelor pentru copii. Degeaba spune OMS că bebeluşul nu trebuie diversificat înainte de 6 luni (inclusiv la copiii hrăniţi cu formulă!) daca domnişoara de la nestle te acostează la târg şi îţi bagă în faţă borcănelul pe care scrie 4+.A doua diferenţă este că aveţi contact vizual permanent cu bebeluşul. Nu îmi pot imagina cum ar fi să-ţi cari copilul într-o sacoşă închisă.

                                                                                                                                                                         
A treia diferenţă este comoditatea pentru părinte. Într-un sling puteţi purta copilul astfel încât centrul de greutate să rămână aproximativ acelaşi. În plus, greutatea copilului este distribuită pe o zonă mult mai mare fără a mai exista zone de presiune pe umeri.

                                                                                                               


Un alt mare avantaj pe care un sling reglabil îl are, comparativ cu orice alt ‘dispozitiv’ de purtat copilul, inclusiv wrapul, este că permite tensionarea perfect uniformă pe spatele copilului. Imaginaţi-vă că vă ţineţi copilul în braţe, cu degetele echidistante şi presiune egală. Pur şi simplu puteţi aranja fiecare centimetru de material astfel încât spatele copilului, ceafa şi capul să fie sustinute perfect. Apoi, în funcţie de material (fire elastice sau ţesătură diagonală) copilul stă în aceeaşi poziţie, dar elasticitatea materialului îi permite un balans confortabil.


                                                                                                             Am văzut la ultimul Babyexpo o fetiţa de 6 luni dormind într-un premaxx exact ca cele din pozele de mai sus. Şi vă spun sincer că mi s-a făcut rău fizic. Efectiv mi-a fost teamă. Picioruşele erau afară iar capul înauntru, cumva intors şi înghesuit în puţinul loc pe care îl mai avea. Nu spun cât de chinuitor părea pentru părinte, dar pentru copil era teribil. N-am avut ...ceva..nu ştiu ce...să spun exact ce cred. Mi-a fost teamă că remarca mea ar fi văzută ca cea a cuiva care încearcă să-şi vândă marfa mai bine. Că nu voi reuşi să ajung la părinte aşa cum aş fi vrut. Şi acum îmi pare rău.


Probabil din acelaşi motiv prostesc, de teamă să nu pară că vreau să îmi 'distrug concurenţa' nu am scris de acest tip de slinguri până acum.

Pot înţelege faptul că un lucru bun,folosit prost, poate duce la accidente, însă nu pot accepta lucrurile gândite prost, care pur şi simplu nu pot fi folosite nicicum. Dacă aveţi vreun sling tip geantă prin casă, faceţi-vă un bine şi folosiţi-l/donaţi-l exclusiv pentru transportul animalelor.