Înainte de a alege un tip de eşarfă, citiţi descrierile fiecăreia şi recomandările în funcţie de vârsta copilului. Alegeţi o eşarfa pe care să o puteţi folosi cât mai mult timp dar în care să vă şi simţiţi bine la momentul actual. Dacă nu sunteţi sigură ce fel de eşarfă vi se potriveşte cel mai bine, trimiteţi un e-mail la [email protected]o şi va vom ajuta să alegeţi produsul potrivit. 

 

Pentru un nou-născut sau un copil până la 7-9 luni


Slingul cu inele
 - Ring sling

+ este foarte uşor de ajustat;

+ poate fi purtat de oricare din membrii familiei de la naştere până când copilul nu mai doreşte să fie purtat;

- aveţi nevoie de câteva încercări pentru a vă obişnui cu el;

- se montează cu bebeluşul în braţe deci aveţi nevoie de maximum de atenţie

 

Wrapul ţesut

+ permite un numar mai mare de poziţii decât slingul însa diferenţa constă în metoda de legare şi deci distribuţia greutăţii, copilul va sta în aceleaşi pozitii ca şî intr-un sling;

- aveti nevoie de ceva mai mult timp pentru a va obisnui cu el, dacă copilul este foarte mic sau născut prematur este posibil să nu vă descurcati cu un wrap;

- reglajul ca si schimbarea pozitiilor se fac mai dificil fiind vorba de mai mult material;

- nu poate fi folosit pentru un nou-născut pe timp de vară în regiunile foarte călduroase din cauza celor trei straturi de material necesare unei poziţionări corecte a nou-născutului;

- se montează cu bebeluşul în braţe deci aveţi nevoie de maximum de atenţie şi este indicat să încercaţi mai întâi cu o păpusă. 

 

Wrapul elastic

+ permite poziţionarea nou-născutului şi vertical şi semi înclinat;

+ este mai uşor de folosit, comparativ cu un wrap ţesut;

+ poate fi purtat de oricare din membrii familiei încă de la naştere;

+ este cel mai moale dintre toate variantele de wrap şi sling;

+ se montează fără bebeluş, deci e mult mai uşor de folosit pentru părinţii fără experienţă; 

- poate fi folosit numai în primele luni de viaţă, ulterior devenind inconfortabil din cauza elasticităţii;Slingul fix
 este o opţiune în acestă perioadă însă este posibil ca acesta să vă rămână mic după primele luni. Dacă alegeţi un sling fix care să vă fie bun pe toata perioada în care copilul doreste să fie purtat, acesta nu vă va permite decât o poziţie pentru fiecare etapă: semiînclinat în primele 4-6 săptămâni, burtă-pe-burtă în următoarele 2-4 luni şi apoi pe şold. Este foarte posibil însă ca bebelusul să nu dorească să stea în una din aceste poziţii şi atunci nu veţi putea folosi slingul.

 

Nu alegeţi un Mei-Tai pentru un copil care nu îşi poate susţine spatele singur. Mei-tai-ul nu permite reglarea uniformă a materialului pe spatele copilului şi nu îi poate oferi suportul de care are nevoie în acestă perioadă.

 

 

Pentru un copil de peste 7 luniSlingul fix

+ nu necesita nici un fel de reglaje;

+ se pune si se scoate foarte uşor;

+ dacă măsura este corectă nu aveţi nevoie de timp sau mai multe încercări pentru a vă obişnui cu el, puteţi poziţiona copilul corect din prima incercare;

+ permite purtarea în faţă sau pe şold;

+ puteţi purta copilul şi în spate însă nu va recomand această poziţie pentru un copil care nu poate comunica foarte bine, ideal ar fi să amânaţi această poziţie pentru după 1 an.

- nu poate fi împrumutat altor membri ai familiei;

+ Pentru un copil foarte activ, care doreşte să vadă mult în jur sau pentru un copil care a început să meargă şi doreşte des în braţe dar pentru perioade scurte de timp, cel mai potrivit ar fi un sling fix pentru că se manevrează foarte uşor.

Slingul cu inele


+
 este foarte uşor de ajustat;

+ permite schimbarea foarte rapidă a poziţiilor;

+ poate fi folosit atât pentru drumuri scurte cât şi pentru plimbări lungi;

+ poate fi împrumutat altor membrii ai familiei.Mei-tai

+ distribuie greutatea pe ambii umeri si spate;

+ este un pic mai dificil de utilizat decat un sling dar mai usor decat wrapul;

+ poate fi purtat de oricare membru al familiei;

Pentru un copil care doarme mult în braţe sau pentru părinţii care călătoresc mult, alegerea potrivită ar fi un mei-tai. Deoarece greutatea copilului se distribuie pe spate şi pe ambii umeri este mai comod de folosit pentru părinţii care îşi poartă copilul timp îndelungat. Bretelele lungi şi tipul de legare îl fac însă incomod pentru purtatul pe perioade scurte dar dese.


Wrap

+ distribuie greutatea pe spate şi ambii umeri;

+ poate fi purtat de oricare membru al familiei;

Pentru un copil mai mare, care deja merge singur şi nu a fost fost purtat, puteţi să vă orientaţi către un tip de eşarfa care se aranjează mai uşor. Ei îşi pot pierde răbdarea până pozitionati wrapul. In plus, poziţia preferată de copiii mai mari este cea pe şold, caz în care materialul rămas nefolosit vă poate incomoda. 

 

 

Pentru un copil de peste 1,5-2 ani:

 

Slingul cu inel este ideal pentru copilul care doreşte să stea pe şold în majoritatea timpului şi este purtat de ambii părinţi.

 

Slingul fix poate fi dificil de folosit deoarece vă va fi greu să ridicati copilul deasupra slingului şi va trebui să vă aşezaţi mereu pentru a pune copilul în sling, însă poate fi o opţine excelentă dacă copilul doreşte în braţe des, pentru perioade scurte de timp, de obicei doar la unul din părinţi. 

Mei-tai-ul este o variantă numai pentru un copil mare căruia îi place să îl purtati pe spate pentru perioade lungi. Din cauza bretelelor lungi şi a materialului care trebuie manevrat, un copil mare îşi poate pierde răbdarea aşteptând să vă aranjaţi. Dacă doreşte în braţe doar pentru perioade scurte, alegeţi un tip de eşarfă pe care să o puneţi şi să o puteţi scoate uşor.

 

Nu vă recomand wrapul deoarece un copil mare care nu a fost purtat până acum, cel mai probabil îşi va pierde răbdarea aşteptând să vă obisnuiţi cu wrapul iar dumneavostră vă va fi destul de greu să vă obişnuiţi cu legatul wrapului cu un copil mai mare.