Unii vorbesc de răsfăţ din prima zi de viaţă. Asistente ‚binevoitoare’ din maternităţi te sfătuiesc să laşi copilul jos că aşa îl faci să ajungă un şantajist nemilos. Ţine-l în braţe numai când îi dai să sugă, apoi în pătuţ cu el, sa nu se obişnuiască cu tine. În patul lui din prima zi, în camera lui, cu lumina stinsă. Primeşte hrană, e curăţat de câteva ori în fiecare zi, e mai mult decât suficient. De când are un om alte nevoi?

 

Alţii, mai înţelegători, spun că până la 6 luni nu e vorba de răsfăţ. Până la 6 luni copilul are nevoie şi de afecţiune. Şi până atunci i-o poţi oferi făra teama că se va răsfăţa.

După 6 luni însă, brusc, copilul nu mai are nevoie de tine. Ei, şi dacă mai are, de aia eşti acolo, să îl faci să devină independent. După 6 luni nu mai raspunzi la cererile lui de afecţiune pentru că există un mare risc: să devină răsfăţat!

 

Altii, şi mai indulgenţi, spun că nu se poate vorbi de răsfăţ pâna la 2 ani. Până la doi ani, structura interioară a copilului e în plină dezvoltare, se pun bazele emoţionale ale unui adult sănătos. Până la acestă vârstă e vital să răspunzi tuturor nevoilor. După 2 ani, însa, ai nevoie de disciplină.

 

 

Dar ce este răsfăţul? Ce e acest lucru de care atât de mulţi se tem şi de frica căruia îşi înfrâng tot ceea ce simt?

 

Conform DEX-ului, când vorbim de răsfăţ vorbim de mângâiere, alinare, plăcere, desfătare, huzur, belşug. Când vorbim de un copil răsfăţat, vorbim de un copil care doreşte, şi primeşte, atenţie, dragoste, înţelegere, alinare, mângâiere, relaxare.

 

 

Îmi place să ma simt iubită.

Îmi place să ştiu că sunt susţinuta.

Îmi place să fiu înţeleasă.

Îmi place să mi se acorde încredere.

Îmi place să nu fiu singură.

Îmi place să ştiu că mă pot baza pe cineva.

Îmi place să fiu alinată.

Îmi place să fiu mângâiată.

 

 

Toate cele de mai sus, raportate la un copil, sunt semne ale rasfăţului, raportate la un adult, însă, nu înseamnă nimic. Un adult simte asta şi e normal. Un copil care cere asta e răsfăţat?

 

Purtatul copilului în sling duce la apropierea mamei de copil şi a copilului de mamă? Da.

Îl va ajuta pe copil aceasta apropiere să aibă mai multă încredere în mama sa? Da.

O va ajuta pe mamă această apropiere să îşi înţeleagă copilul mai uşor? Da.

Această apropiere duce la rasfăţ? Poate.

 

 

Însă e răsfăţul atât de rău?