Industria textila este una din cele mai poluante industrii din lume. Si exista 3 mari motive mari si late pentru asta. 

1. Poluarea solului si a apelor in procesul de productie.
La poarta-ma, alegem, de fiecare data cand putem, sa producem in Romania. Tarile recunoscute pentru productia de textile (tari ca China, India, Pakistan) sunt, majoritar, tari in care legislatia este mult prea laxa, permitand fabricilor sa polueze mult peste necesarul productiei. Lipsa legilor cu privire la tratarea deseurilor lichide din urma proceselor de vopsire a materialelor, duce la una din cele mai grave forme de poluare, pe termen lung. Desi poate parea ca nici la noi nu e mult mai bine, fabrica pe care am ales-o pentru producerea materialelor noastre respecta toate regulamentele Uniunii Europene. Poluam mai putin prin a produce tesaturile aici iar transportul tesaturilor de la fabrica, la atelierele noastre si apoi spre vanzare nu reprezinta, nici ele, o sursa majora de poluare.
2. Deseurile textile

In productie, tiparele produselor sunt puse pe material, si intotdeauna, dupa taiere, exista resturi nefolosite, bucatele mici de material care se arunca. Cu cat productia e mai mare, cu atat mai multe resturi genereaza. La Poarta-ma, am minimizat resturile, creand produse noi. In cazul softshell-ului, care este si un material sintetic, cu o rezistenta crescuta in timp, folosim tot :). Tot ce ramane dupa producerea protectiilor de iarna este folosit pentru crearea de geti, borsete sau micuti. In fiecare an venim cu cate o idee de produs nou care sa foloseasca si mai multe materiale ramase din procesul de productie al produselor permanente.

Din cauza dimensiunilor standard (4.5 sau 5.5m lungime) ale wrapurilor elastice, avem multe resturi de material ramase de la fiecare balot folosit. Toate aceste resturi, in loc sa devina deseuri textile, se transforma in haine, pentru copii sau pentru noi. Anul acesta facem si primele ambalaje de craciun refolosibile din altfel deseuri de material.

3. Fast fashion

Durata scurta de viata a multor produse textile e un alt factor de poluare al industriei. Haine nefolosibile dupa cateva purtari zac in tone de deseuri stranse anual in toata lumea. Desi produsele noastre au o durata scurta de folosinta, de doar cateva luni pana la cativa ani, pentru ca exista totusi o perioada atat de scurta in care poti purta un copil, produsele Poarta-ma pot fi folosite la multi copii. Avem multi clienti care folosesc acelasi sistem de purtare pentru 2-3-4 copii. Sunt sisteme folosite zilnic, care, insa, rezista in timp. Imprumutate prietenelor, vecinilor, doar ca sa fie luate inapoi si folosite la urmatorul copil. 

Consumam mai putin, producem responsabil si cream produse durabile.