Industria textila, in intregul ei, este una din cele mai poluante industrii din lume. De la prelucrarea firelor, tratarea si vopsirea lor si pana la confectionare, fiecare proces aduce cu el un grad mai mare sau mai mic de poluare. De obicei, mare.

De cand am inceput Poarta-ma, acum peste 12 ani, am facut tot posibilul sa reducem impactul negativ asupra mediului. Si daca la procesul de productie al materialelor putem doar sa alegem companii cu certificari care atesta eforturile lor pentru a fi conforme cu toate standardele europene in vigoare, la productia de produse finite, totul a stat in mana noastra. 

Unul din primii pasi pe care i-am facut, inca de la inceput, a fost sa reducem deseurile textile. Ce inseamna asta?
  • Pentru fiecare balot de material folosit la confectionarea oricarui tip de sistem de purtare, exista cativa metri, la inceput si la sfarsit, care, de obicei, nu pot fi folositi pentru ca sunt fie prea sifonati, fie cu defecte aparute din cauza transportului. 
  • Pentru toate wrapurile elastice exista intotdeauna cupoane mari de material ramase, dar mai mici de 5 metri, cat sa nu le putem face wrapuri elastice. 
  • Apoi avem bucati cu mici defecte.
  • Si mai avem multe bucati ramase din incadrarea tiparelor in procesul de croire a sistemelor.
  • cate 2-5-10 metri de material, mostre care nu au intrat in productie.
Daca. de obicei, toate aceste materiale sunt considerate pierderi, deseuri, noi am ales sa nu facem asta. 

Din "deseurile" de la protectiile de iarna am facut genti, micuti si botosei.
Din "deseurile" de la wrapurile elastice am facut salvari pentru copii.
Din "deseurile" de la materialele noastre tesute am facut genti, micuti si traistute. 

Iar acum, pentru Luna Una, v-am pregatit o surpriza. Primele 100 de Lune care au iesit din atelierul nostru vin cu niste saculeti absolut adorabili. Sunt facuti dintr-o gramada de materiale diferite, din toate "deseurile" de materiale tesute, combinate cate 3 sau 4 intr-un singur saculet. Exista si saculeti la fel, exista saculeti unicat, dar toti sunt super draguti si super utili.

Toti saculetii sunt refolosibili, 100% bumbac si pot fi folositi ca ghiozdan de gradinita, ca sacosa refolosibila pentru legume sau fructe, sau ca orice va trece prin cap :). Si daca si voua va plac la fel de mult cum mi-au placut mie, poate ii facem permanenti (atat timp cat nu ajungem ca ei sa fie cei care genereaza deseuri :D).

Diana