Stim, pana acum, ca utilizarea mastilor este necesara si, in unele zone, obligatorie. Astazi o sa va povestesc despre mastile poarta-ma, de ce si cum am ales sa le fac. 

Ceea ce ne dorim de la o masca este ca ea sa opreasca cat mai multe din particulele care trec prin ea. Asta inseamna ca, inainte de toate, o masca trebuie sa fie cat mai etansa. Oricat de bine ar filtra aerul care trece prin ea, daca masca nu se lipeste pe fata, perimetral, atunci aerul (inspirat si expirat) se va duce, evident, pe unde trece mai usor, adica prin zonele unde iese/ intra direct pe langa masca. 
Cu cat exista mai multe locuri pe unde aerul circula fara sa treaca prin masca, cu atat mai tare scade eficienta unei masti. 

Asa ca intr-o prima faza, am lucrat la tipar. Unul care sa se potriveasca pe cat mai multe conformatii si dimensiuni de fete, si care sa se lipeasca la fel de bine pe toate. 

Am facut o masca suficient de mare cat sa poata fi folosita si atunci cand vorbesti (cu cat masca este mai mica, cu atat se deplaseaza mai tare atunci cand vorbesti), urmarind indeaproape recomandarule oficiale din State si Franta, acolo unde au fost oferite cele mai multe informatii publicului larg despre mastile nemedicale. Am folosit sarma cu memorie in zona nasului, pentru a putea obtine contact pe toata zona cea mai dificila (avand in vedere cat de diferite ne sunt nasurile ?? ). Si am ales un sistem de prindere peste cap, nu dupa urechi.
Acest tip de prindere are mai multe avantaje. 
- Nu pune niciun fel de presiune pe urechi, una din pricipalele plangeri ale celor care poarta masca pe perioade indelungate. 
- Iti permite sa ajustezi masca la prima incercare, exact cum ai tu nevoie. 
- Sistemul de canale laterale iti ofera si mai multa flexibilitate in ajustarea mastii (in special pentru barbatii cu barba. In al caror caz, din pacate, o masca nu va fi niciodata la fel de usor de etanseizat). 
 
In acest moment, folosim cel mai moale elastic care poate sustine masca. Mai moale de atat si va ceda sub greutatea materialului, mai rigid de atat si se simte imediat presiune din cauza lui. Pentru ca unii din voi ati fost nemultumiti de partea dantelata (really, people? Asta ne supara acum? :D), avem in teste si o a doua varianta, insa va voi povesti despre ea daca ii va veni randul. 

Odata rezolvat tiparul in linii mari, am trecut la testatul materialelor. 

Pe de o parte, mi-am dorit o masca cat mai etansa si care sa filtreze. Pe de alta parte, orice masca, de la N95 pana la 2 straturi de tifon cu ochiuri mari, ingreuneaza respiratia. Mai mult sau mai putin, absolut orice vom pune in fata nasului si a gurii, va ingreuna respiratia. In plus, cu cat o masca filtreaza mai bine, cu atat ea va strange, in interiorul ei, o concentratie mai mare de dioxid de carbon expirat.Acesta e motivul pentru care multe tipuri de masti cu putere mare de filtreare au si o valva pentru evacuarea aerului expirat. Si pentru care oamenii cu diverse afectiuni respiratorii sunt sfatuiti sa NU poarte masti. Sau, in functie de afectiune, sa nu poarte masti cu capacitate mare de filtrare, ci ceva mai “usor”. 

In ultimele luni, am gasit mai multe teste facute de laboratoare independente apropo de capacitatile de filtrare ale materialelor care sunt accesibile publicului larg. Toate aceste teste trebuie interpretate, insa, in contextul folosirii acestor materiale ca masti. Degeaba doua straturi de bbc de 240gmp (ganditi-va la doua straturi de blug mediu-gros) ofera rezultate mai bune, in filtrare, decat o masca chirurgicala, daca nici un adult sportiv sanatos (cu o capacitate pulmonara mare) nu ar putea respira mai mult de cateva minute printr-o masca facuta asa. La fel pentru filtrele din materiale netesute unde, de exemplu, vatelina a avut scoruri extrem de bune. Daca adaugi si un strat de vatelina intre cele doua de denim, nu doar ca nu vei mai putea respira deloc si vei muta masca mai departe de fata (deci aerul se va duce direct pe langa, nimic nu mai e filtrat), dar vei ajunge la 35 de grade temperatura aerului in masca super rapid. Si de acolo tot in sus, evident. 

Dupa ce am citit ce era de citit si am testat, pe propria piele, ce era de testat, am ramas, pt mastile poarta-ma, la doua straturi de bumbac de 120-150gmp, cel putin unul din ele quilting cotton. 
120-150 gmp poate insemna multe lucruri diferite. La aceeasi grosime, un material poate fi facut din fire foarte subtiri tesute foarte des, din fire groase tesute larg si alte n variante intre cele doua. In plus, cantitatea de cernala pe care materialul o “suge” in procesul de vopsire, afecteaza si ea permeabilitatea tesaturii. 
Asa ca, pentru fiecare combinatie de doua materiale, fata/ dos, am ales materialele tinand cont atat de densitatea lor cat si de grosimea firelor si cantitatea de vopsea pentru fiecare. 
Mastile pe care le avem acum si de care, recunosc, sunt tare mandra :), iti dau posibilitatea sa le etansezi cat de bine se poate si sa respiri usor prin ele atunci cand faci activitati fizice normale. In plus, filtreaza, cel putin teoretic, mai mult decat decent. 

Insa, asa cum am scris si in instructiuni, pe care sper ca le citeste toata lumea, va recomand ca macar o data pe ora sa aerisiti masca. Si asta e, din punctul meu de vedere, poate cel mai important lucru la mastile textile (mai important decat contaminarea masca/mana). Fix datorita capacitatii de filtrare, dioxidul de carbon expirat ramane, in cantitate suficinta cat sa fie cel putin neplacut, in masca. Aerisirea ei (doar dati jos elasticul de pe cap, largiti masca o data, suflati in ea si puneti-l la loc) ar trebui, dupa mine, sa fie o recomandare obligatorie pentru toti cei care fac masti textile. 

Live Long and Wear A Mask :)

Diana