Saptamana trecuta am scris despre sustinerea capului, astazi povestim despre sustinerea coloanei. 

La fel ca muschii gatului, muschii spatelui, cei care sustin coloana vertebrala, sunt, in cazul unui nou nascut, nu foarte puternici. Daca in cazul copiilor cu un tonus mai ridicat sau mai scazut, sau al celor nascuti inainte de termen, este posibil sa fie nevoie de seturi speciale de exercitii (facute dupa discutia si la indrumarea medicului), pentru copii sanatosi, nascuti la termen, nu este nevoie de exercitii speciale. Ei ii vor intari musculatura treptat, prin miscarile, mai simple (miscari ale mainilor si picioarelor, nu neaparat foarte coordonate) sau complexe, pe care le fac in mod natural, in ritmul lor, in viata de zi cu zi.

Exemple de miscari complexe:
  • rotatia capului si implicit a torsului in primele 2 luni 
  • ridicarea pe antebrate din luna a 3-a
  • ridicarea pe o singura mana din luna a 4-a
  • rotatia independenta a torsoului din luna a 5-a
  • mersul de-a busilea incepand cu luna a 6-a

Atunci cand copilul este intr-un sistem de purtare, trebuie sa verificam mereu doua lucruri:
1. spatele copilului sa fie sustinut, in pozitia lui naturala, cat mai bine,
2. atunci cand este activ, sa aiba suficient loc de miscare pentru a putea face exercitiile simple specifice varstei.

In cazul in care copilul este purtat doar in timpul somnului, evident, punctul doi nu mai este o problema. 


Ce inseamna sustinere buna intr-un sistem de purtare?

Neavand muschii spatelui suficient de puternici in primele luni de viata, profilul bebelusului va fi sub forma literei C, cu tendinta de a accentua curbura atunci cand nu este sustinut, in special in primele saptamani de viata. Incercarea de a indrepta spatele fortat (in forma literei I), nu va ajuta cu nimic copilul. Musculatura sa nu va fi mai tonifiata doar prin fortarea in alta pozitie, iar aceasta pozitie ii va fi cu siguranta una incomoda si neplacuta. Ce ne dorim de la sistemul de purtare este ca spatele sa ramana curbat, insa barbia copilului sa nu cada lipita de piept si sa nu apara "cocoase", zone din spate nesustinute suficient. 

Un sistem de purtare ii va pastra forma C a spatelui, fara a il indrepta si fara a ii accentua curbura. 

In cazul slingului cu inele sau al wrapului tesut, materialul este tensionat de parinte, bucatica cu bucatica, pentru a oferi fiecarei zone de pe spatele copilului sustinerea necesara. In cazul wrapului elastic, elasticitatea potrivita a materialului ii va permite spatelui sa se curbeze exact cat e nevoie si nu mai mult. 


La Luna Nova, dat fiind faptul ca nu exista posibilitatea de tensionare bucata cu bucata, am facut urmatoarele:
- am re-calculat dimensiunea optima a panoului;
- am pastrat cele doua reglaje laterale si doua verticale deja existente la Luna si am refacut filmuletele astfel incat sa vedeti mult mai usor cum va folositi de ele;
- am adaugat inca doua noi reglaje orizontale.

La Luna Nova, locul ramas pentru un bebelus, dupa reglarea sistemului pentru varsta sa, este perfect pentru a ii sustine optim spatele, lasandu-i, in acelasi timp, loc suficient inauntru pentru a isi misca manutele si capul, daca doreste asta. 


Daca aveti orice intrebari, va astept cu ele aici, sau pe pagina de Facebook.

Pana la partea a 3-a,
Live Long and BabyWear
Diana