Am creat Luna Nova pentru a inlocui atat Luna Standard, cat si Luna Evo, dar sa fie potrivita chiar si bebelusilor mai mici, de peste 4 kg.

Pe parcursul a 3 postari pe blog, va voi povesti despre cele 3 zone in care am concentrat schimbarile si spre care trebuie sa ne indreptam atentia, indiferent de sistemul de purtare, atunci cand vorbim de purtarea copiilor mai mici de 4 luni:

1. Sustinerea capului
2. Sustinerea coloanei
3. Pozitia soldurilor.

Astazi, povestim despre:

Sustinerea capului la copiii sub 4 luni, in sisteme de purtare


Inca de la nastere, copiii isi pot sustine capul ridicat pentru cateva secunde. Insa, dupa asta, au nevoie sa se odihneasca. Pe masura ce isi exerseaza muschii gatului - prin toate miscarile pe care le fac atat cand sunt activi cat si cand dorm - perioada in care isi pot sustine singuri capul va creste, ajungand ca dupa cateva luni sa nu mai reprezinte o problema. 

Din aceasta cauza, atunci cand vorbim de sustinerea capului la bebelusi, ne referim, de fapt, la muschii gatului. Si, pe de o parte, vrem sa ii oferim un suport in zona cefei, pentru a nu se rani atunci cand oboseste si isi lasa capul pe spate, dar pe de alta parte, nu vrem, niciodata, sa imobilizam capul bebelusului. El nu va putea sa isi faca exercitiile necesare pentru a isi intari musculatura gatului, si, in plus, riscam sa il imbolizam intr-o pozitie care sa ii faca mai mult rau decat bine. 


Si, indiferent de sistemul de purtare, pentru zona capului avem mereu aceleasi reguli:
  • fata vizibla
  • flux de aer
  • minim doua degete intre barbie si piept.
In cazul wrapurilor si slingurilor, in majoritatea cazurilor,  datorita faptului ca materialul se muleaza perfect pe tot spatele copilului, nici nu este nevoie de alt suport in zona gatului (voi reveni cu detalii in partea a doua, despre pozitia spatelui). In rarele cazuri in care este nevoie, sustinerea se face fie prin a acoperi partial (maxim jumatate) capul, fie a ii oferi un suport in spatele cefei, de obicei cu coada slingului rulata. Iata cum am rezolvat problema la Luna Nova.

In primul rand, gratie reglajului pe inaltime, in Luna Nova bebelusul sta intotdeauna suficient de sus cat sa aiba mereu capul la vedere. Fie ca vorbim de un nou-nascut (min. 4kg), fie de un copil de 4 luni, el va putea sta, intotdeauna, cu capul afara din sistem. Astfel avem mereu fata vizibila si flux de aer. Ruland insertul pe care il primiti odata cu Luna Nova, in gluga, veti forma o "pernuta" perfecta, nici prea mare, nici insuficienta, cat sa oferiti suportul ideal pentru un gat obosit :). Suportul pus exact la ceafa copilului corecteaza inclusiv pozitia cu barbia in piept, ajutand copilul sa stea cu capul usor pe spate, nu cu barbia prea aproape de piept, deci am bifat 3 reguli din 3. 


Daca aveti orice intrebari, va astept cu ele in comentarii aici sau pe pagina de Facebook. 

Pana la partea a doua, 
Live Long & BabyWear
Diana


Partea a doua, despre sustinerea coloanei, aici.