Update 4. 03. 2022 aici: Update
Update 28.02.2022:
1. Sisteme de donat.
• Sistemele de la voi au inceput sa ajunga la Iasi.
• Am mai primit o donatie de la Dydimos. Tina de la didy este parte a boardului director in BCIA, ca si mine, si cand am intrebat de oameni cu experienta cu refugiatii, pentru ca stiu ca au fost membrii BCIA implicati in actiuni de ajutor al refugia?ilor din Siria, Tina a raspuns imediat si a zis acum am un pachet pregatit, ti-l trimit ??. Coletul va pleca zilele astea spre noi.
• Am primit deja raspuns de la una din fabricile care ne tes materiale carora le-am cerut orice material pt noi (lucram cu ei de cca 10 ani, stiu ce ne trebuie), astazi trimit spre noi un balot de material.
• Am primit raspuns de la furnizorii nostri de spume, au dat in productie spume si bureti pt 100 de lune. Vor ajunge la noi spre sfarsitul saptamanii.
2. Pana atunci ne concentram pe cum sa facem mai bine, cum sa ajunga exact unde este nevoie de ele.
• Eu voi merge regulat in Gara de nord, unde este un punct de triaj pentru cei care ajung in Bucuresti. Voi merge regulat pt ca acolo vin in flux continuu oameni din Ucraina, iar perioada de sedere acolo variaza f mult.
• Am contactat mai multe asociatii si mai multe puncte de colectare de ajutoare, cu totii ne-au spus acelasi lucru, sa incercam sa ajungem fix in locurile in care e nevoie, locuri care practic abia acum se construiesc/aduna.
• Planul pt aceste zile e sa gasim, pana la sfarsitul saptamanii, cea mai buna solutie de a duce carrierele fix acolo unde e nevoie de ele. Practic trebuie sa identificam locurile astea.
• in acest moment, la granita se sta enorm in Ucraina, asa ca oamenii ajung la noi epuizati. La vama, principalele prioritati sunt altele. Deci fix acum, nu e nevoie de noi acolo. Dar vom urmari zilnic situatia si vom proceda cum e optim in momentul ala.
3. Extra
• Am gasit in gara multa bunavointa si mult haos. Este incredibila mobilizarea societatii civile in aceste momente si la fel de incredibila lipsa de organizare a statului roman. Din fericire, oamenii de rand sunt exceptionali. Inclusivi cei angajati ai statului ??.
• Astazi am sunat si la Politia sectorului 1, incercam sa dau de centrul de ajutoare care trebuia sa se deschida astazi in Piata Amzei. Va spun sincer ca a fost prima interactiune cu politia romana cand am simtit ca vorbesc cu un om si ca acel om incearca sa ajute. Am inchis cu lacrimi in ochi si nod in gat si doamna cu care am vorbit era cam in acelasi film.
4. Cum puteti voi ajuta.
Daca stiti de un caz, direct, il aveti in fata ochilor, de parinte cu copil mic care are nevoie de un carrier, scrieti-ne. Sau sunati-ma. Sau sunati fetele de la Iasi. Sau sunati-o pe Csilla la Cluj.
Daca stiti o asociatie care se duce direct in contact cu mame cu copii mici si foarte mici, lasati-le numarul meu.
Unul din motivele de haos este lipsa organizarii. Aia pe care trebuia s-o faca statul.. sunt foarte multe oferte, foarte multe cereri, insa centralizarea e f inceata spre inexistenta. Va rog sa ma credeti ca am dat zeci de telefoane toate ziua iar in weekend am stat calare pe calculator doar ca sa pot gasi locurile potrivite pentru ca nu-mi doresc doar sa facem o donatie, sa punem cateva carriere undeva si sa zic ca acum pot sa dorm linistita, am facut o fapta buna. As vrea sa fie un ajutor real, fix acolo unde e nevoie. Deci daca stiti un punct exact unde e nevoie, dati-ne un semn.
Cred ca am scris aiurea si eu, inca nu m-am dezmeticit dupa dimineata asta (nu e decat 4 …), dar am vrut sa stiti exact cum stam.
________________
Astazi am lasat o Luna Una unei familii cu un bebe de 2 saptamani. Care stateau de ceva timp in sala de asteptare in gara de nord, acolo unde e facut punctul de .. ce e el, pt cei veniti din ucraina. Nici nu mi-am inchipuit ca or sa vrea sa fie pozati in acel moment. Cel mai probabil, nu veti vedea poze de la noi. Aceste familii sunt oricum expuse, obosite, debusolate. Nimeni nu cred ca isi doreste sa fie pozat, intervievat (??
), filmat, etc…

Dupa feedbackul vostru de la postarea de pe Facebook, si dupa ce am intrat pe multe grupuri si am mai vorbit cu cativa oameni care au experienta in actiunile umanitare cu refugiati, am decis ca, in acest moment, cea mai buna varianta pentru a ajuta real mamele care pleaca din Ucraina cu copii mici si foarte mici este sa le ajutam cu sisteme de purtare direct la granita, la intrarea in tara. 

M-am uitat pe harta, am vazut ca Iasiul e oarecum aproape de granita, am intrebat-o pe Ionela Moraru Luciu - partenera noastra de la magazinul Empatis din Iasi si unul din oamenii mei de suflet (fix din grupul de mame, stiti voi, acel grup de care cu toate avem nevoie la inceput) daca ma poate ajuta cu transportul de acolo si pana la granita. Ionela, cum era de asteptat, a venit cu mai mult. Cu o donatie de multe sisteme din biblioteca Parentis, asociatia cu care fac o gramada de lucruri misto in Iasi, plus cu "oferta" de a merge impreuna. Asa ca fix asta vom face, si planul e asa:

1. Colectam donatiile voastre de sisteme de purtare, le punem langa donatiile noastre si 
2, Mergem, intr-o prima faza, direct acolo unde e nevoia mai mare: la granita, la un punct de trecere al frontierei.
Stam pana terminam sistemele si/sau pana ne dezemticim un pic. 
3. Eu trimit mail catre toti furnizorii Poarta-ma, daca ne pot ajuta cu materia prima mai ieftina sau gratuita pentru a confectiona o tura de Lune special pt refugiati, in functie si de ce reusim sa mai vedem la fata locului. Ma gandesc in special la lune mari si poate o luna preschooler. Incerc sa le si facem fara bani (adica forta de munca, femeile care cos lunele)
4. Momentan luam cu noi doar SSC-uri si wrapuri elastice. Pt slinguri as vrea sa vad cum facem ulterior, cand vedem unde vor fi tabere de refugiati si cum se vor mai desfasura lucrurile.
In functie de cum vor decurge primele drumuri, vom decide cum facem mai departe.

Cum puteti sa ajutati acum, in prima faza:


1. Daca aveti de donat un sistem de purtare in stare buna sau foarte buna, in prima faza doar catarame si protectii de iarna (saptamana viitoare vremea se va raci si posibil va ninge si va ploua), va rog sa
  • il spalati
  • il uscati (bine! nu trimiteti sisteme umede pentru ca sunt raiul mucegaiului :( )
  • il trimiteti : a) prin curier la Iasi. Fetele se vor ocupa de colectare si inventariere. Adresa este Magazinul EMPATIS, Str. Vitejilor 12-14, Iasi, jud. Iasi. Tel: 0746118653
                             b) personal, daca sunteti din Cluj, draga mea Csilla, de la Mamagolo, s-a oferit sa ne ajute si ea si cu produse, si cu colectarea produselor din Cluj. Va trimite apoi sistemele tot la Iasi. Pe Csilla o gasiti pe Str. Motilor 16, Cluj-Napoca. 0743701646. 
     c) personal, in Bucuresti, la mine. Adresa e Calea Dorobanti 20-28, zona Piata Romana. Va rog sa sunati inainte pentru adresa exacta si pentru a fi sigura ca sunt la locatie. 0723 283 489 - Diana.


Nu trimiteti sisteme care nu sunt curate, care au bucati lipsa sau sunt, in orice fel, nesigure. 
Nu trimiteti sisteme foarte uzate, sau pe care nu le-ati mai purta nici voi. In Iasi vor fi fix 3 fete care se vor ocupa de tot, asta pe langa job-ul full time pe care il au la magazin. La Cluj e doar Csilla. Nu trimiteti altceva in afara de sisteme de purtare cu catarame si protectii de iarna, nu avem cum sa gestionam, din punct de vedere logistic, in acest moment, alte produse.

2. Daca aveti sisteme de dat, dar nu sunt SSC, cititi mai jos, la faza a doua. 


3. Daca vreti sa donati bani. Nici pana acum n-am ajuns la banca sa dau drumul conturilor Asociatiei Romane de Babywearing asa ca, pana una alta, vom face totul prin asociatia ParentIS. In acest moment ne-am folosi de ei pentru a plati benzina pentru drumurile Iasi-granita si ce mai vedeti la punctul 4. Intr-o faza a doua ne-ar putea ajuta sa cumparam materie prima pentru a face alte sisteme de purtare, fara niciun fel de adaos comercial, inca astept un raspuns de la furnizori pentru materia prima, o sa vedem cum stam.
Pentru mine, e prima misiune umanitara in genul asta, nu am nicio idee de ce inseamna in bani, eu stiu ce vreau sa fac eu, stiu ca trebuie sa ajut cat de multe mame pot. Nu stiu ce extra cheltuieli sunt, am mai zis, am intrebat cativa oameni despre care stiu ca au mai fost implicati in astfel de actiuni, dar mai mult... nimic. Daca vreti sa faceti o donatie in conturile ParentIS, promit ca va voi spune exact ce am facut cu banii, doar sa specificati donatii Ucraina daca faceti transfer (nu e nevoie daca folositi linkul de plata).

Link de plata donatii parentis: https://mpy.ro/fyv9gqer 
Cont bancar: RO32 INGB 0000 9999 0564 5056 
Banca: ING BANK 
Beneficiar: Asociatia PARENTIS


4. O sa avem nevoie, cel mai probabil, si de un cort mobil si un print mare cu un text de genul "sisteme de purtare gratuite".  In ucraineana, evident. Daca stiti pe cineva care ne poate ajuta gratuit sau cu reducere pt oricare din cele doua, va rog scrieti-mi la [email protected].


Vom lua cu noi, in prima faza, doar sistemele care ajung la Iasi pana miercuri, 2 martie. 


Pentru o a doua faza


  • Mi-as dori sa facem un voice over pe filmuletele noastre cu instructiuni, in ucraineana. Daca stiti pe cineva care poate face asta, dati-mi un semn la [email protected] 
  • As vrea sa facem acelasi lucru la mai multe puncte de frontiera, daca aveti idei de cum ne putem coordona mai bine, deci lucruri organizatorice, va rog help. 
  • As vrea sa colectam donatiile voastre de slinguri si sa gasim o metoda de a ajunge la mame dupa ce s-au "asezat" un pic. Daca aflati inaintea noastra unde vor fi organizate tabere de refugiati sau unde exista mai multe familii care au deja o locatie relativ stabila, scrieti-mi la [email protected].

Va voi tine la curent cu tot parcursul, cel mai probabil pe fb si aici, pe blog.

Va mai spun doar ca Mass media din ro a anuntat in aceasta dimineata ca barbatii intre 18 si 60 de ani nu mai au voie sa paraseasca Ucraina. Si va multumesc. Pentru tot.