Ce inseamna marsupiu ergonomic - partea a II-a - pentru copil
Posted by Diana on 3/28/2022 to
Babywearing love
Cea mai des intalnita intrebare anul trecut a fost legata, intr-un fel sau altul, de marsupii ergonomice. Hai sa vedem ce inseamna, de fapt, marsupiu ergonomic si cum inveti sa iti dai seama singur.
Conform dex, ergonomic inseamna Care asigura un confort sporit în utilizare . O a doua definitie ar fi A carui forma este special adaptata la conditiile de munca si de utilizare.
Atunci cand vorbim de un port bebe, ar trebui sa avem in vedere ambele persoane care il folosesc: copilul si adultul. Un marsupiu ar trebui sa ofere un confort sporit atat copilului, fiind adaptat varstei lui, cat si parintelui, care poarta cele cateva kilograme de copil pe o perioada indelungata, deci le-am luat pe rand.
In prima parte am vorbit despre la ce trebuie sa te uiti atunci cand cauti un marsupiu comod pentru tine.
Astazi vom vorbi despre ce inseamna egonomic pentru copil.
Si pentru asta trebuie sa ne orientam in functie de varsta, pentru ca nevoile copilului se schimba in primele luni de viata.
Marsupiu ergonomic pentru un nou nascut
Un nou-nascut are nevoie de 3 lucruri:
1. Sustinere pentru cap, chiar si atunci cand este treaz. In primele zile de viata bebelusul isi poate sustine singur capul doar pentru perioade foarte scurte de timp. Pe masura ce creste si exerseaza folosirea muschilor gatului, el isi va sustine singur capul perioade tot mai lungi, ajungand sa "isi tina capul" singur in jurul varstei de 3 luni. Pana atunci, el trebuie ajutat. Un marsupiu ergonomic nu trebuie sa imobilizeze niciodata capul copilului, acesta are nevoie sa isi faca exercitiile zilnic si nici nu putem risca sa ii imobilizam capul copilului intr-o pozitie despre care nu suntem siguri ca e corecta. ATENTIE! Intotdeauna, intre barbia copilului si pieptul sau trebuie sa fie loc de minim 2 degete (aprox. 2.5-3 cm), iar fata copilului trebuie sa fie vizibila (neacoperita).
2. Sustinere pentru coloana. Pozitia confortabila copilului este cea pentru care el este pregatit, la acel moment din viata lui. Un bebelus obisnuit cu viata intrauterina si cu pozitia corpului sau intr-un spatiu mic si sferic, nu se va simti confortabil cu spatele intins pe o suprafata plana. In acelasi timp, muschii care sustin coloana sunt la fel de nepregatiti pentru lumea exterioara ca si muschii care sustin capul. Deci el are nevoie de ajutor. Un sistem ergonomic pentru un bebelus de sub 3 luni ii va permite acestuia sa isi pastreze spatele curbat, in forma literei C, dar il va si sustine, pentru ca bebe nu poate face asta pe termen lung.
3. Sustinerea picioarelor astfel incat sa pastreze pozitia optima a soldurilor. Soldurile bebelusului se dezvolta optim atunci cand capul femurului este fixat in acetabul, iar acest lucru se intampla cand bebelusul sta cu genunchii mai sus decat fundul si picioarele usor departate. Unghiul dintre picioarele bebelusului, vazute de sus, este intre 90 si 110 grade la nounascut si creste un pic odata cu varsta. Aceasta este si pozitia naturala a bebelusului sanatos, si pozitia recomandata in cazul displaziilor de sold. Asadar, un sistem ergonomic este unul care pastreaza pozitia naturala a picioarelor bebelusului, si ne dorim ca bucata de material care vine intre picioare sa fie nici mai mare, nici mult mai mica decat distanta de un genunchi la altul.
Marsupii ergonomice Poarta-ma pentru copiii sub 3 luni:
Marsupii ergonomice pentru copii de peste 3 luni.
Dupa 3 luni, majoritatea copiilor incep sa detina tot mai mult control asupra muschilor gatului si spatelui. In plus, devin tot mai curiosi si interesati de ce se intampla in jur.
1. Sustinerea pentru cap nu mai este necesara atunci cand copilul este treaz. De cele mai multe ori il va enerva, asa ca un marsupiu ergonomic ar trebui sa ii poata oferi sustinere pentru cap numai atunci cand doarme. La fel ca in cazul bebelusilor, capul nu trebuie imobilizat, iar fata trebuie sa ramana libera/ vizibila.
2. Sustinerea coloanei in C devine si ea mai putin necesara pe masura ce copilul isi intareste tot mai multi muschi. Usor, usor, C-ul seamana mai mult a J, intarindu-si mai intai muschii de la gat in jos. Copilul are nevoie sa se miste, incepe sa se roteasca, face practic exercitiile necesare intaririi muschilor ce il vor ajuta la intoarcerile pe si de pe burta. Un marsupiu ergonomic pentru un copil de peste 3 luni ar trebui sa ii ofere sustinere pe jumatatea inferioara a spatelui dar si libertate de miscare atunci cand este activ.
3. Sustinerea picioarelor ramane in continuare importanta pentru ca pozitia in M este tot cea mai confortabila. Insa marsupiul trebuie sa se poata ajusta in functie de adancimea M-ului si lungimea picioarelor copilului. Pe masura ce creste, copilul nu va mai sta cu genunchii atat de sus ca in primele zile de viata, iar unghiul dintre picioare se mareste la ~120 de grade. Copilul va ajunge ca la 3-4 ani sa prefere genunchii la acelasi nivel cu fundul. Un marsupiu ergonomic ii va putea sustine in continuare picioarele de la un genunchi la altul si se va mula pe M-ul format natural de copil, conform varstei si dezvoltarii lui.
Marsupii poarta-ma ideale pentru peste 3 luni:
Luna Evo, Luna Una, Sling cu inele, WrapTai, Wrap Tesut. Wrapul Elastic este si el ergonomic pentru aceasta varsta, insa are o limita superioara de 10 kg. Este posibil sa nu merite investitia pentru un copil de 8-9 luni.
Daca ai orice intrebari sau nelamuriri, scrie-ne in comentarii sau trimite-ne un mail la diana arond poarta-ma punct ro.