Ce inseamna marsupiu ergonomic - partea I - pentru adult
Posted by Diana on 1/7/2021 to
Cea mai des intalnita intrebare anul trecut a fost legata, intr-un fel sau altul, de marsupii ergonomice. Fie ca am primit-o de la parinti, fie de la prieteni care doreau sa faca un cadou, fie ca am intalnit-o aproape zilnic pe grupurile de profil, e acest marsupiu ergonomic? a fost, de departe, cea mai intalnita intrebare referitoare la marsupii. Hai sa vedem ce inseamna, de fapt, marsupiu ergonomic si cum inveti sa iti dai seama singur.
In primul rand, conform dex, ergonomic inseamna Care asigura un confort sporit în utilizare . O a doua definitie ar fi A carui forma este special adaptata la conditiile de munca si de utilizare.
Atunci cand vorbim de un port bebe, ar trebui sa avem in vedere ambele persoane care il folosesc: copilul si adultul. Un marsupiu ar trebui sa ofere un confort sporit atat copilului, fiind adaptat varstei lui, cat si parintelui, care poarta cele cateva kilograme de copil pe o perioada indelungata. Deci hai sa le luam pe rand.
1. Pentru parinte.
Ce face ca un marsupiu sa fie confortabil pentru parinte?
Acum 14 ani, imi cumparam primul marsupiu pentru atunci bebelusul meu de 3 luni. Am mers la cel mai apropiat magazin de articole pentru copii, am ales un marsupiu verde, din cele doua variante de culoare la singurul model pe care il aveau, si nu mi-am pus nicio secunda problema ca as putea incerca, mai tarziu, ceva cu totul diferit. Am luat bebeloiul, l-am pus in marsupiu, cu un pic de emotii pentru ca piciorusele abia ii incapeau prin gaurile special pentru picioare, si am plecat la o plimbare scurta pe stradutele de langa casa. Am rezistat cam 20 de minute si a doua zi dimineata eram mandra posesoare de vanatai pe umeri, fix in locul unde statusera bretelele.
Cu mintea de acum, e evident. Nu aveam cum sa pot purta un bebelus de 7 kg (v-am zis ca era pufos :D) bazandu-ma pe niste bretele de 2 cm latime si 0.5cm grosime. Atunci, insa, simplul fapt ca asa erau majoritatea marsupiilor de pe piata, m-a facut sa nu ma gandesc mai departe.
Deci cum ar trebuie sa fie un marsupiu ca sa fie confortabil pentru parinte? Avand in vedere ca toate marsupiile distribuie greutatea cel putin pe umerii purtatorului, ar trebui ca acea parte din marsupiu care vine pe umerii purtatorului sa fie ori suficient de groasa, ori suficient de lata, pentru a oferi un confort sporit. O sa notez, deci, ca primul lucru pe care il studiem la un marsupiu este grosimea/ latimea "bretelelor".
Deci cum ar trebuie sa fie un marsupiu ca sa fie confortabil pentru parinte? Avand in vedere ca toate marsupiile distribuie greutatea cel putin pe umerii purtatorului, ar trebui ca acea parte din marsupiu care vine pe umerii purtatorului sa fie ori suficient de groasa, ori suficient de lata, pentru a oferi un confort sporit. O sa notez, deci, ca primul lucru pe care il studiem la un marsupiu este grosimea/ latimea "bretelelor".
[Bretelele de la Luna]
["Bretelele" wrapului elastic]
De cele mai multe ori, insa, bretelele nu sunt suficiente. Stiti diferenta dintre un rucsac obisnuit si un rucsac de munte? Acea banda din talie? Rolul ei e de a modifica distributia greutatii, din doar pe umeri, in pe umeri si solduri/ talie. In cazul unul copil purtat, ne apropiem mai mult de caratul unui rucsac de munte plin decat de caratul unui rucsacel cu nimicuri prin oras. Asa ca, pentru un confort sporit, pentru plimbari mai lungi, ne-am dori, de la un marsupiu, un mod de distribuire a greutatii care sa nu fie exclusiv pe umeri. Doua bretele, fie ele suficient de groase sau suficient de late, tot sunt mai putin decat aceleasi doua bretele plus o centura in talie.
Al doilea lucru pe care-l studiem la un marsupiu este daca, pe langa bretelele potrivite, are si un fel de distributie a greutatii pe zona de talie sau solduri.
[Luna Nova cu Centura Confort Plus]
Daca primele doua aspecte sunt destul de intuitive, mai exista un al treilea care este cel putin la fel de important insa despre care se vorbeste, dupa mine, prea putin: inaltimea la care se afla copilul.
Femeile care au trecut printr-o sarcina stiu ca, in special in ultimele luni, din cauza burtii, au fost nevoite sa stea intr-o pozitie nu tocmai comoda, care de cele mai multe ori genereaza si dureri in zona lombara. Practic, in timpul ultimelor luni de sarcina, centrul de greutate al femeii se schimba, ea e nevoita sa stea mai "pe spate" pentru a nu se dezechilibra si a contrabalansa burta. Acelasi lucru se intampla si in cazul in care copilul este in marsupiu. Daca el este prea jos pe corpul adultului, atunci purtatorul va fi nevoit sa contrabalnseze si sa stea pe spate, doar pentru a isi putea tine echilibrul. Daca adultul in cauza este chiar mama care a trecut deja prin sarcina, durerile sunt cu atat mai mari si, intorcandu-ne la definitie, va garantez ca nu e nici urma de confort sporit in utilizare.
Pe de alta parte, insa, un copil ca va fi purtat cat mai sus pe pieptul adultului va pastra centrul de greutate al celor doi, impreuna, foarte aproape de centrul de greutate al adultului. Daca mai punem langa asta niste bretele care vin in X pe spatele adultului, atunci putem spune cu siguranta ca marsupiul care ofera aceasta posibilitate ofera si un confort sporit si se poate incadra in categoria ergonomic.
Deci al treilea lucru pe care il dorim de la un marsupiu ergonomic este sa permita purtarea copilului cat mai sus pe corpul adultului.
[Close enough to kiss in Luna Nova]
In partea a doua voi povesti despre ce inseamna ergonomic atunci cand ne gandim la copil. despre necesitatile si confortul lui, in functie de etapa de dezvoltare in care se afla.