Pentru copil

Bebelusii purtati plang mai putin

In primele luni de viata, in afara de necesitatile fizice (mancare/spalat), copiii au nevoie de prezenta fizica si afectiva a mamei. Prin purtat, copiilor le este satisfacuta cel putin necesitatea prezentei fizice, bataile inimii si caldura corpului mamei oferind o siguranta confortabila copiilor. Acest lucru e confirmat si de studiul din 1981 al lui Hunziker si Barr, copiii purtati doar 2 ore in plus pe zi, plangand, in medie, cu 43% mai putin in timpul unei zile, si cu 52% mai putin la orele serii.


Ajuta la diminuarea colicilor

Colicile sunt cauzate de inabilitatea bebeluslui de a face tranzitia de la starea de somn la cea de veghe si invers. Gazele asociate colicilor sunt cauzate de plansul excesiv in aceasta perioada de tranzitie. Pozitia cangur (lipiti de pieptul mamei) intr-un mediu relaxant, linistit, ajuta bebelusul in aceasta tranzitie. Unii copii se relaxeaza mai bine leganati de mersul atat de familiar al mamei, caz in care purtatul in sling ii usureaza si mamei deplasarea.


Ajuta la dezvoltarea emotionala

Bebelusii purtati capata mult mai repede un sentiment de siguranta si incredere si devin independenti la varsta mai frageda. Ei sunt in contact permanent cu mama si se pot refugia oricand de stimulii exteriori, capatand mai repede incredere in mama. Aceasta le este aproape oricand se simt suprasolicitati, nervosi sau agasati, avand permanent contact fizic, vizual si verbal cu ea. Odata ce sunt siguri de prezenta continua si neconditionata a mamei, copii devin mai increzatori in ei si se desprind singuri de parinti pentru a explora lumea inconjuratoare.


Ajuta la dezvoltarea mentala

Bebelusii peretec mai mult timp intr-o stare de relaxare, ideala pentru a invata. Siguranta conferita de prezenta mamei si de contactul permanent cu ea fac bebelusul mai relaxat si mai deschis la ceea ce se intmpla in jurul lui.

Bebelusii sunt implicati in actiunile mamei, la o inaltime de la care pot vedea la fel de multe lucruri, iar participarea la aceste activitati ii stimuleaza, ii expune la lucruri noi dar ii si protejeaza, avand mereu un loc unde se pot refugia in siguranta.


Ajuta la dezvoltarea fizica

Exista o teama nefondata referitoare la pozitia copilului in sling si posibile repercursiuni asupra colanei vertebrale. Pozitionate corect, slingurile nu impiedica fluxul de aer necesar copilului, conform acestui studiu din Jurnalul American de Pediatrie si nici nu au efecte negative asupra coloanei vertebrale, fapt confirmat si de studiile din 1989 si 1992 ale Dr Evelyn Kirkilionis.

Mai mult decat atat, majoritatea pozitiilor in sling mentin picioarele copilului flecatate si departate, pozitie recomandata in cazul copiilor cu displazie de sold.