Alimentatia mamei care alapteaza. Roxana Dudus - La Leche League Romania
Posted by Diana on 10/20/2021 to
Interviurile Poarta-ma!
Roxana Dudus este consultanta in alaptare La Leche League si formator consultanti La Leche League in Romania. Este unul dintre primii consultanti in alaptare din tara noastra si are peste 14 de ani de experienta cu alaptarea. E si una din prietenele mele de suflet :), fiindca ne-am cunoscut cand aveam amandoua copii foarte mici si, intr-o anumita masura, am crescut impreuna. Am rugat-o sa ne povesteasca un pic despre alimentatia mamei care alapteaza, pentru ca, pe langa experienta si cunostintele legate de alaptare, Roxana este si tehnician nutritionist. Si un om foarte misto. Daca nu ma credeti, cititi mai jos si va veti convinge.
- Ultima intrebare: Ce ne facem cu poftele in perioada alaptarii?
- Rox, povesteste-ne, te rog, despre ce mananca si ce nu mananca mama in perioada alaptarii.
Alimentatia mamei in alaptare ramane inca legata de mituri ce se propaga de la mama la mama sau de la medic la mama. Proaspata mama pleaca din maternitate, de cele mai multe ori, cu recomandarea scrisa pe hartie ca trebuie sa manance numai alimente fierte, preparate, sa elimine din alimentatie fructele si legumele crude. Ajunsa acasa se vede in situatia in care i se cere, chiar si de catre familie, sa nu manance una, sa nu manance alta, totul pentru binele bebelusului. Pentru a nu face colici, si, mai nou, pentru a nu ajunge sa aiba alergii.
Alaptarea presupune mult contact fizic cu bebelusul ceea ce face, de cele mai multe ori, ca mama sa manance pe fuga sau sa uite sa manance, fiind singura in cea mai mare parte a zilei, ingrijind bebelusul. Asa ca are nevoie sa prepare mancare sanatoasa, in timp scurt.
Ca si consultanta in alaptare si tehnician nutritionist, va sugerez sa aveti o alimentatie echilibrata pe cat posibil.
- Dar ce e, de fapt, o alimentatie echilibrata si cum o poti asigura, mai ales cand un bebelus depinde de tine, poate si alti copii mai mari, iar sotul/tatal/partenerul este plecat la serviciu?
Unul dintre conceptele La Leche League spune ca o nutritie buna inseamna sa aveti o dieta echilibrata si variata continand alimente cat mai aproape posibil de starea lor naturala. Adica sa cuprinda toate grupele alimentare, asa zisa piramida a alimentelor si, ideal, sa fie in starea lor cat mai naturala, nepreparate sau preparate putin.
-Mamele se intreaba: mananc destul, beau lichide suficiente in perioada alaptarii?
Aparent, cantitatea de alimente si lichide pe care mama le consuma nu afecteaza cantitatea de lapte produsa de organismul ei, dar poate afecta calitatea.
Vitaminele (C, B, B6, A, D,E), mineralele (Mg, Ca, I, Se) si acizii grasi (Omega 3) sunt esentiale si importante in alaptare.
Daca vi s-a transmis de multe ori ca laptele matern nu asigura necesarul de fier pentru bebelus si i s-a prescris fier fara nicio analiza de sange care sa confirme lipsa fierului, trebuie sa stiti ca nu este foarte mult fier in laptele matern, dar nici nu trebuie sa fie. Fierul din laptele uman se absoarbe cel mai bine, are biodisponibilitate mare. Cantitatea de lactoza mare si de vitamina C din laptele uman vor ajuta la absorbtia fierului de catre bebelus. Insa daca bebelusul va primi mai mult fier decat ii este necesar, din suplimente, rezultatul va fi o hranire necorespunzatoare a bacteriilor din intestin.
Alimentatia mamei nu afecteaza cantitatea de grasime din laptele matern, dar afecteaza compozitia grasimii din laptele matern. Ce mananca mama are importanta semnificativa in calitatea grasimii laptelui uman, ceea ce duce la implicatii pentru dezvoltarea viitoare a bebelusului (creierul, sistemul nervos, atentia, concentrarea, alergiile, fertilitatea, samd).
Asigurati-va ca alimentele pe care le consumati va vor sustine organismul in alaptare!
- Un mare factor de stres pentru mame este impresia ca anumite alimente pe care mama le ingereaza pot da bebelusului gaze sau colici. Ce ne poti spune despre asta?
Laptele matern se produce din sange si nu in tractul digestiv, asa ca este foarte putin probabil ca varza, broccoli, fasolea, etc. sa provoace suferinta bebelusului, insa o sensibilitate a bebelusului poate fi la proteinele alimentare din dieta mamei.
Este posibil sa existe mame care alapteaza si au ales sa evite lactatele, soia, glutenul, o perioada de 4-6 saptamani sau cat este nevoie, deoarece bebelusii lor au dat semne de disconfort. In acest caz, este bine sa stim ca aceste restrictii alimentare nu sunt pentru totdeauna. Bebelusul va creste, va reusi sa tolereze aceste alimente, se va intarca.
-Rox, ne dai cateva exemple concrete? Cum sa arate o zi din viata unei mame care alapteaza, din punct de vedere al nutritiei?
- Exista alimente de evitat in alaptare?
Incepeti ziua bine, cu un mic dejun considerat cea mai importanta masa a zilei, realizat usor si simplu, de dvs. sau de catre alt membru al familiei prezent.
Fulgii de ovaz pot fi amestecati cu fructe - mere, banana, zmeura, afine - sau/si migdale, caju, la care se poate adauga unt, sirop de artar si/ sau scortisoara. Ovazul este considerat galactogen, este ieftin si asigura fibrele necesare.
O sursa importanta de proteine sunt ouale fierte, se prepara simplu si in scurt timp. Langa ele puteti adauga orice leguma care se poate manca in stare cruda: ardei, rosie, castravete - acestea vor asigura vitamina C necesara pentru a absorbi fierul din galbenusul de ou.
Daca aveti o prietena care se gandeste la dvs. ii puteti sugera sa va bucure cu briose facute in casa sau cumparate, dar nu neaparat cele dulci, ci cele cu legume (dovlecei, morcovi).
Dupa o plimbare la aer cu bebelusul in sistemul de purtare pentru a va asigura necesarul de vitamina D, este timpul pentru pranz. Acesta poate fi preparat in mai multe etape. Cand bebe sta in sistemul de purtare, poate avea acces la sanul matern, atunci veti gasi timpul necesar pentru a toca niste legume: morcovi, sfecla, dovlecel, salata, castraveti, conopida, broccoli si a le depozita in pungi in frigider. Acestea pot fi scoase in momentul in care doriti sa mancati la pranz permitandu-va o preparare rapida.
De exemplu, salata poate fi combinata cu bucati de branza sau bucati de piept de pui copt, dovlecelul, morcovul, sfecla, cartoful pot fi puse rapid intr-o tava si amestecate cu condimente si uleiuri, apoi aruncate in cuptorul incins pentru scurt timp. Conopida acoperita cu smantana si cascaval ras coapte la cuptor iese un deliciu. Chiar si traditionala supa sau ciorba romaneasca poate fi preparata in timp util si rapid, daca le abordati in mai multe etape si pregatiti ingredientele pe rand, cu ajutor din partea fiecarui membru al familiei.
Cina poate deveni un eveniment in care familia petrece timp de calitate preparand-o si povestind activitatile de peste zi. Copiii mai mari pot fi implicati in aceasta activitate, iar cei mici pot sta “agatati” de unul din adulti, in sistemul de purtare, privind cum se desfasoara treburile in jurul lor si invatand.
Hummus, guacamole, o conserva de fasole alba sau neagra amestecata cu ulei de masline, usturoi si condimente, orezul fiert, amestecate cu legume coapte in cuptor pot constitui o cina simpla si delicioasa.
Nu uitati ca intre mese sa aveti… rontaieli. Fructe (pepene, ananas) sau felii de orez, nuci, felii de hrisca, smoothie, granola, iaurt cu seminte de in macinate. Scopul este de a va mentine, si pe dvs. si pe bebelus, hraniti la cerere! Daca vi se face foame si bebe este in sistemul de purtare, sa aveti la indemana alimente care pot fi infasurate intr-o lipie sau paine care nu se sfarama, astfel evitati ca alimentele alunecoase (gen rosie, castravete) sau firimiturile sa nu ajunga in parul bebelusului.
- Exista alimente de evitat in alaptare?
Nu exista alimente care sa fie evitate in timpul alaptarii, cu exceptia cazului in care sunteti alergica la ele.
Exista unele alimente care pot schimba gustul laptelui uman, cele puternic aromate (usturoiul, chili), dar bebelusii se hraneau cu lichid amniotic inainte de a se naste si, daca le-ati consumat si in sarcina, este foarte posibil ca bebelusul sa fie deja obisnuit cu aceste arome.
- Ce ne poti spune despre alergii?
Daca bebelusul are istoric familial de alergii, alaptarea exclusiva in primele 6 luni va ajuta la scaderea riscului de a dezvolta alergii.
Substantele din laptele uman imbraca intestinele bebelusului astfel ca particulele microscopice din alimente sunt impiedicate sa ajunga in sangele bebelusului. Daca se intampla sa ajunga in sange, aceste particule vor fi tratate ca substante straine de catre celulele albe din sange, le vor ataca, si pot crea reactii alergice: diaree, eczema, agitatie, insomnii.
Alergenii obisnuiti sunt lactatele, ouale, pestele, crustaceele, arahidele, nucile, graul, soia. Daca banuiti ca bebelusul este alergic la ceva din alimentatia voastra, eliminati alimentele din dieta, pe rand, si sa vedeti daca sanatatea lui se imbunatateste.
- Multe mame renunta complet la cafea, le vad suspinand cand se gandesc la ea :). Ce ne poti spune despre cofeina?
Cofeina, desi nu este alergena, poate agita bebelusul, sau il poate face sa doarma mai putin. Este de preferat sa reduceti consumul de cafea, ceai negru si ciocolata, daca observati ca acest lucru ajuta, dar nu este obligatoriu sa renuntati complet la orice sursa de cofeina pe toata perioada alaptarii.
- Ultima intrebare: Ce ne facem cu poftele in perioada alaptarii?
Alaptarea, ca si menstruatia sau sarcina, creeaza pofte. Dulciurile si alimentele grase sunt cele mai dorite de catre mamele care alapteaza. O posibila cauza ar fi de natura hormonala sau/ si poate fi legata de modificarile activitatii creierului din cauza nevoii de supt a bebelusului (cum ar fi trezirile mai dese noaptea ce duc la lipsa unui somn lung). O posibila solutie ar fi ca mama sa manance regulat pentru a nu simti foamea si a mentine un nivel ridicat de energie pentru a o ajuta sa combata poftele.
O dieta sanatoasa si lichidele administrate cand este nevoie pot ajuta mamele sa isi satisfaca nevoile nutritionale.
In urma intrebarilor primite de la voi, Rox a fost de acord sa completam articolul cu doua intrebari importante.
Claudia ne-a intrebat daca acum, ca tot vin sarbatorile, ne poti vorbi un pic despre consumul de alcool in alaptare. Nu ma refer la o betie buna :D, ci la a gusta o gura de vin sau sampanie din cand in cand.
Consumul de alcool este compatibil cu alaptarea. O spun studiile stiintifice.
Insa, cantitatea de alcool consumata in exces are efecte adverse atat pentru bebelus (tuburari de somn, plans intens, somn adanc, nu ia in greutate), cat si pentru mama (scaderea productiei lactate, inhibarea reflexului de ejectie – alcoolul inhiba eliberarea oxitocinei, hormonul lactatiei, lipsa somnului profund samd).
Cantitatea de alcool compatibila cu alaptarea este numita o bautura standard. Aceasta este diferita de la tara la tara. In SUA, de ex, conform Institutului National de Sanatate: 300 ml de bere, 5% alcool sau 150 ml de vin, 12% alcool, 45 ml de bauturi spirtoase, 40% alcool.
In Europa fiecare tara are definita aceasta “o bautura standard” in functie de gramele de alcool. De exemplu, in Austria este de 20 g, Cehia este de 16 g, Romania, Italia, Finlanda, Danemarca, Norvegia, Luxemburg, Suedia este de 12 g, Spania, Irlanda, Lituania, Ungaria, Grecia, Germania, Croatia, Estonia de 10 g. (vezi aici un pdf cu mai multe detalii despre bautura standard in Europa).
Cum functioneaza: alcoolul trece in laptele matern, iar concentratia de alcool este paralela cu cea din sange. Dupa 30-60 de minute de la consumul de alcool sunt cele mai ridicate niveluri. Daca consumul de alcool este insotit de mancare, atunci niveluri ridicate se inregistreaza dupa 60-90 minute. Cu cat mai mult alcool este ingerat, cu atat timpul de eliminare creste.
Pe masura ce alcoolul iese din sange, el va iesi si din laptele matern. Laptele matern nu stocheaza alcoolul, insa alcoolul va fi prezent in laptele matern in aceeasi masura in care este prezent si in sange. Din aceasta cauza, mulsul laptelui si aruncarea lui, ingestia unei cantitati mari de apa, odihna sau consumul de cafea nu vor accelera rata de eliminare a alcoolului din organism.
In viata mamei care alapteaza, apar situatii in care i se ofera alcool: o iesire cu familia, o intalnire cu prietenii sau are o zi/ saptamana nereusita, plina de stress. Inainte ca mama sa bea alcool, poate fi ingrijorata de efectele acestuia asupra copilului, de aceea, se recomanda sa cantareasca bine beneficiile alaptarii fata de beneficiile si riscurile consumului de alcool.
Daca mama alege sa bea alcool atunci e necesar sa aiba in vedere reducerea, pe cat posibil, expunerii bebelusului, O varianta ar fi mulgerea laptelui matern inainte de a consuma alcool si stocarea lui corecta. Poate alapta inainte de a consuma alcool, apoi va astepta in jur de 3 ore pana la urmatoarea alaptare.
Daca mama a baut mult prea mult atunci este de preferat sa incredinteze ingrijirea bebelusului altei persone apropiate si de incredere, precum si sa evite sa doarma alaturi de bebelus.
Abuzul de alcool in timpul alaptarii duce la cresterea anormala in greutate si incapacitatea de a creste a bebelusului. In astfel de cazuri se va cere ajutor specializat.
- Ne-ai spus despre ovaz ca este aliment galactogen. Ce alte alimente ne mai recomanzi in alaptare, tot cu efect galactogen?
Exista o serie de alimente care consumate pot creste productia lactata. Pe seama lor exista numeroase glume, dar exista si studii stiintifice despre eficienta lor. Daca mama crede in acestea, se poate crea un efect de placebo care poate influenta starea mamei in bine. Aceste alimente galactogene natural ar fi: drojdia de bere, ceaiul (de soc, chimen, zmeur), ovazul, migdalele, scortisoara, lintea, usturoiul, fasolea verde, caisele, shatavari.
Se zice ca berea poate relaxa mama si creste productia lactata. Berea poate stimula secretia hormonului alaptarii, prolactina, datorita prezentei orzului si hameiului. Se poate consuma varianta fara alcool, cea cu alcool ducand, de fapt, la o lactatie mai scazuta. Exista capsule sau tincturi dintr-o varietate de plante cu efect galactogen. Este de preferat ca acestea sa fie recomandate de catre un medic specialist in lactatie sau consultant in lactatie deoarece au efecte adverse - diaree, sangerari, hipoglicemie, dermatite etc. (schinduf, fenicul, anason, ruta caprei).
Initierea si continuarea alaptarii depind de cat mai mult contact mama-bebelus, de tehnica corecta a alaptarii, de alaptarea la cerere, de mulgerea laptelui, de activitati care cresc stimularea si eliberarea oxitocinei – atingerile bebelusului, mirosul bebelusului, masajul, baile calde (chiar impreuna cu bebelusul), sprijinul emotional al mamei, sprijinul din partea unei persoane cu bune cunostinte in alaptare.
Roxana Dudus, consultanta La Leche League
La Leche League este o organizatie non-profit, non-sectanta, sprijinita exclusiv prin donatii, taxe de membu si vanzari de materiale informative (carti, brosuri, ghiduri, etc.). La Leche League ofera sprijin de la mama la mama, educatie, informatie si incurajare, promovand o mai buna întelegere a alaptarii – foarte importanta pentru sanatatea copilului si a mamei.
La Leche League acorda, de 60 de ani, informatie si sprijin pentru mamele care doresc sa alapteze si ofera educatie pentru profesionistii din domeniu. Conferinte locale si internationale au loc periodic pentru parinti si profesionisti.
Întâlnirile LLL sunt sub forma de grupuri de discutii în care informatia este prezentata dupa un plan anume ce include topicuri despre aspectele practice, fizice si psihologice ale alaptarii.
Grupurile de discutii sunt conduse de catre consultante în alaptare ce reprezinta mame cu experienta în alaptare certificate La Leche League International.