5 Lucruri de care sa tii cont cand porti copilul vara
Posted by Diana on 6/28/2022 to
Babywearing love
Orice sistem de purtare ai alege, atunci cand e foarte cald afara, zonele in care copilul are contact direct cu tine, adica pieptul lui si al tau, vor fi mereu fleasca. (Ceea ce, intre noi fie vorba, nu e neaparat un lucru rau, transpiratia este modul corpului de a isi scadea temperatura, dar o sa detaliez mai jos.) Hai sa vedem, mai exact, cum poti face ca purtatul vara sa nu fie un chin si, mai ales, sa nu fie periculos.


.jpg)


Ce e periculos, de fapt, pentru bebe, vara? In ordine aleatorie:
- Sa se supraincalzeasca
- Sa se deshidrateze
- Sa se arda de la soare.
Ce faci tu ca sa fii sigur/a ca nu se va intampla niciuna din cele de mai sus:
1. Alegi orele potrivite.
Exceptand cazul in care este o urgenta, eviti sa iesi din casa cu bebe intre orele 10 dimineata si 5 dupa amiaza. E foarte cald, ultravioletele sunt la cote maxime, soarele e periculos si pentru adulti, nu mai vorbim de copii. Daca totusi trebuie sa iesi, si bebe e prea mic pt SPF, alegi bluzite subtiri si largi, dar cu maneca lunga, pantaloni tot lungi si palariuta de soare pentru bebe, iar pentru tine o palarie cu boruri mari sau o umbrela de soare. Limitezi cat de mult poti iesirile in aceasta perioada, si ca numar, si ca durata. Daca stati in oras la umbra, alegi o umbra cat mai deasa, cea de la un bloc e mai buna decat cea facuta de un copac.

[Foto: Babywearing la rasarit. Wraptai.]
2. Va hidratezi!
Daca bebe e alaptat exclusiv, ii oferi sanul mai des. Daca e hranit cu formula de lapte sau e diversificat, ii oferi sticla de apa mult mai des decat o faci de obicei, si il lasi sa bea cat vrea. Poate fi doar o gurita, poate fi mai mult, important e sa aiba acces la apa. Nu uiti sa te hidratezi si tu! (Daca odata ajunsi acasa descoperi ca pipi-ul copilului e mult mai inchis la culoare decat pana acum, e foarte posibil sa se fi deshidratat. Ofera-i apa si mai des data viitoare si incearca sa scurtezi durata iesirii sau sa ajustezi orele.)

[Foto: Alaptare in sistemul de purtare. Luna EVO.]
3. Va aerisiti! Spuneam mai sus ca transpiratia este modul prin care corpul nostru incearca sa isi scada temperatura. Picaturile de transpiratie se evapora in contact cu aerul si racesc corpul coborandu-i temperatura. Dar pentru asta, ele trebuie sa ajunga in contact cu aerul. Deci daca ati transpirat amandoi pe piept, o sa il misti usor pe bebe de pe pozitie, ca sa intre un pic de aer intre voi. Majoritatea parintilor prefera joaca :).
Pentru un bebe mic, de doar 1-2 luni, poti folosi un scutecel de bumbac fin si subtire intre voi. Il scoti daca se uda si poti pune altul uscat.
Pentru un bebe mic, de doar 1-2 luni, poti folosi un scutecel de bumbac fin si subtire intre voi. Il scoti daca se uda si poti pune altul uscat.
.jpg)
[Foto: Luna UNA]
4. Ii scoti mainile afara. Daca bebe a trecut de 3 luni, pui sistemul astfel incat copilul sa poata sta cu mainile afara. Poti face asta in orice marsupiu poarta-ma: sling hibrid, sling cu inele, wrap elastic, wrap tesut, wraptai, Luna EVO, Luna UNA, si in Luna Mare daca bebe e suficient de mare. Lasand copilul cu mainile afara, el 1) va fi mai putin acoperit de marsupiu pe spate, si 2) va avea mai multa libertate de miscare. Se va putea departa de tine singur si va aerisiti mai usor. Daca nu se poate si nu se poate cu mainile afara (nu aveti un sistem poarta-ma..), atunci macar sa fie bebe pe sold. Suprafata de contact va fi mai mica si nu va mai fi pe pieptul tau, unde transpiri mai mult.

[Foto: Sling reglabil]
5. Schimba parintele :). Daca iesiti impreuna, cu bebelusul la plimbare, sau iesi cu o prietena sau un alt adult de incredere, ideal este sa purtati copilul cu randul. Asa, va veti da timp sa va racoriti si ii veti oferi copilului un adult uscat si mai rece pe care sa il incalzeasca :).

[Foto: Luna EVO]
Atat timp cat respecti recomandarile de mai sus si, ca in toate celelalte ocazii, respecti si regulile de siguranta, atunci iti poti purta bebelusul in siguranta si pe timpul verii.
(bebe sus, caile respiratorii libere, flux de aer pe langa nasuc si minim 2 degete intre barbia copilului si pieptul lui, da?)