Oricat ne-am dori sa nu ne gandim la asta, realitatea este ca, in perioada urmatoare, vom petrece mai mult timp in casa decat afara. Pana acum am inteles, cu totii, cred, cat de important e sa incetinim ritmul de raspandire al COVID 19, pastrand cat mai mult distanta fata de alti oameni. Si daca nu am inteles, va veni momentul cand vom fi obligati sa facem asta.

Pentru parintii de copii mici asta inseamna mai mult timp in casa, mai putine activitati, mai putine moduri de a “obosi” copilul. Ceea ce ne duce, inevitabil, la faptul ca cel mic va adormi mai greu. 

Asadar, Motivul nr. 1: SOMNUL COPILULUI.
Cel mai simplu mod de a il a ajuta sa se relaxeze si sa adoarma este plimbatul in brate. Obisnuit inca din uter cu mersul mamei, copilul adoarme cel mai usor atunci cand este tinut in brate si parintele merge. Crede-ma, vei avea nevoie mai mult ca oricand de un sistem de purtare. Pentru somn. Pentru cele nu stim inca cat de multe zile in care copilul nu va avea nici suficienti stimuli exteriori si nici noi suficienta imaginatie. Nu e frumos, dar e realist.

Motivul nr. 2: SANATATEA TA.
Vei avea nevoie de sistemul de purtare pentru tine. Un sistem de purtare distribuie greutatea copilului in cu totul altfel decat tinutul in brate. Greutatea nu mai este pe brate, ci se distribuie pe umeri, spate, talie/solduri (iti recomandam wrapul elastic, wraptaiul sau Luna). Atunci cand copilul e sustinut doar de brate, intreaga postura ti se schimba. Cu copilul in sistem, iti poti mentine postura corecta si ai si mainile libere. Daca in mod normal copilul petrecea, sa zicem, 2 ore pe zi in brate, asteapta-te ca aceasta durata sa creasca pe masura ce petreceti tot mai mult timp in casa si mai putin afara. Din nou, nu cel mai frumos scenariu, dar cel mai probabil. 

Motivul nr. 3: POTI FACE SI ALTCEVA
Nici macar in conditii normale, cei mai multi dintre noi nu avem luxul de a ne ocupa exclusiv de cresterea copilului. Trebuie sa mancam, sa spalam rufe, vase, sa adunam lucruri din casa, ca sa nu mai spun de inca 1-2-3 copii mai mari. Sigur, exista familii in care si tatal este implicat in activitatile casnice, cum ar trebui sa fie peste tot, de altfel, dar realitatea este ca, acasa fiind, ajungi sa faci si lucrurile astea. Si ca oricat ne-am dori sa functioneze sfatul acela cu “dormi de fiecare data cand doarme copilul”, nu se prea intampla. In plus, chiar ne dorim sa facem si alte lucruri. 
Doua maini libere, in conditiile de stat in casa cateva saptamani, fac minuni pentru sanatatea noastra psihica. 

Stiu, vine o perioada grea, plina de incertitudini, dar daca pot da un sfat proaspetilor parinti, cu mana pe inima, asta e: luati-va, acum, un sistem de purtare. De la poarta-ma, evident, dar despre asta in episodul urmator :)