Gata, gata, am rezolvat-o şi pe asta. Vă mulţumesc tuturor pentru răbdare, unele dintre voi au fost foarte... insistente? :D, deci îi mulţumesc şi Corinei pentru răbdarea cu care a răspuns tuturor mesajelor voastre. Şi, ştiţi cum e, copilului pentru că a fost alături de mine şi m-a suportat, mamei că mi-a promis că mă ajută, to my significant other pentru tot suportul moral, pietenilor pentru că au fost acolo, cetăţeanului ne-obişnuit pentru poze, bunului dumnezeu pentru.... Ăşa, acum înapoi la lunele pline. Mari. De todleri. În fine, aţi înţeles ideea. Deci revenim:


Luna (cu steluţe) vs Luna Mare (patchwork)

14 kg, 98 cm, 3 ani 10 luni.


Când e utilă Luna Mare?

Păi exact când aveţi nevoie de ea :D. Corina, care a fost prima şi cea mai insistentă, de fapt (da, da, aceeaşi Corina care răspundea la mailurile cu insistenţe, de aia mă şi minunam de ea), a se citi s-a rugat de mine vreo juma' de an să-i fac o Luna mai mare pentru ... birdwatching. Şi ea şi soţul sunt mari iubitori de păsări şi reptile (I knooooow) şi mai în fiecare weekend bănănăie prin ţară cu ochii pe cer. Sau prin iarba. Maria are 3 ani şi 10 luni şi e obişnuită cu plimbările lungi dar şi cu purtatul, aşa că pentru ei o Luna Mare, în care să stea şi super comod şi să fie comodă şi pentru Corina e mai mult decât utilă.


Alina merge cu Sisi în fiecare zi să îl ia pe băieţelul mai mare de la şcoală. Da, zi lucrătoare. Când oboseşte, Sisi stă în spate, în Luna. Unde mai şi trage un pui de somn ocazional. 3 ani şi 10 luni, 100 cm şi 14 kg. Rahova - Drumul Taberei - Rahova. Sau Rahova - Drumul Taberei - Ghencea - Rahova. Sau Rahova - Drumul Taberei - Militari Rahova. În weekend Rahova - Centru - Rahova. Alina a fost a doua insistentă :D.


Nu, nu sunt nume scoase din burtă şi nici tanti din ălea din reviste cu mărturiile lor de viaţă, sunt mâinile mele drepte :) şi mame dragi pe care sunt mândră să le numesc prietene. Şi da, pentru ele am gândit Lunele Mari iniţial.


Evident, dacă Luna, sau alt SSC a rămas mic pt copilul care încă se lasă purtat, atunci e momentul cel mai bun să folosiţi o Lună Mare. Eu l-aş recomanda de la cca 90 cm înălţime.



Ce ştie Luna Mare.

1. Ştie să păstreze poziţia în M.

Care e problema cu poziţia în M? Ştim că e importantă, după unii, în primul an de viaţă, până se osifică cartilagiul ce ajută la fixarea capătului femurului în articulaţia şoldului. După alţii, s-ar osifica în a doilea an de viaţă. După alţii, toată treaba durează 4-5 ani. Până la urmă, clar e că pentru toată lumea e mai comod să stea, mă scuzaţi, crăcănat şi cu genunchii mai sus decât fundul, la orice vârstă. Că oricând o canapea în care te afunzi sau măcar o amărâtă de bară pe care să îţi ridici un pic picioarele e de preferat unui scaun cu şezutul perfect orizontal. Măcar atât am reţinut şi eu din cursurile lui Vucicovici din toţi cei 6 ani degeaba arhitectură.


Deci, un copil de doi ani nu va fi nenorocit pe viaţă dacă va fi purtat într-o lună simplă fără cureluşele speciale sau în alt SSC care nu îi oferă suport de la genunchi la genunchi. Şi nici măcar dacă e într-un SSC în care nu mai are loc să stea comod şi stă cumva într-un fel de şpagat forţat :D. Însă dacă, aşa cum ziceam mai sus, chiar se poate, ar fi super fain să stea şi comod. Ceea ce se întâmplă absolut minunat în.. aţi ghicit, Luna Mare :). Pentru că, obsesia mea şi cu Luna simplă, are loc. Fundul e suficient de depărtat de spatele părintelui cât să nu îl forţeze să stea mai crăcănat decat se simte comod, picoarele sunt susţinute până în spatele genunchilor chiar şi la 120 cm înălţime, iar genunchii sunt, cum am stabilit, mai sus decât fundul. Deci e comod. Rău. De tot.



2. Copilul are loc. 

La, mă scuzaţi, fund. Cum am zis mai sus.

Dacă la un nou-născut e important ca bebeluşul să fie suficient de aproape de corpul purtătorului şi susţinut bine, ca să nu se 'plieze', să nu alunece ca într-un marsupiu care are spatele drept, la un copil de peste 2 ani e important să fie suficient de departe de părinte, ca să nu fie forţat să desfacă picioarele prea tare. Acesta e motivul pentru care

a) în afară de sling şi wrap, care se mulează pe copil oricum ar sta el, un singur carrier nu poate satisface atât nevoia de apropiere a unu nou-născut cât şi cea de loc şi 'depărtare' a unui copil de peste 2 ani, şi

b)deşi curelusele pentru picioare ale Lunei simple susţin şi un lungan de 100 cm :), la un moment dat, în funcţie de constituţia copilului, pur şi simplu nu mai are loc bine.



3. Copilul are spatele susţinut. 

Nu că ar avea nevoie la 3 ani când e treaz, însă atunci când doarme e altă poveste. Corpul Lunei Mari e mai înalt decat cel al Lunei normale, lăsând însă copilul cu mâinile afară, pentru că deja la vârsta asta cu greu ar accepta ceva atât de restrictiv ca mâinile înăuntru.



4. E mai comodă pentru purtător.

Pentru că... fineţuri. Dacă aveţi un nou-născut e foarte posibil să vi se pară dubioasă toată povestea. Dacă purtaţi un todler, ştiţi exact despre ce vorbesc. Fiindcă e mai mult loc, copilul stă mai relaxat. In plus, la un SSC normal, ca cel mic sa aiba loc, trebuie sa îl purtaţi cumva mai larg. Ceea ce înseamnă centru de greutate mai departe de centrul propriu de greutate, ceea ce înseamnă încordare şi poziţie ciudată. Deci incomod pentru purtător. Loc pentru copil = comod pentru purtător. Q.E.D. :)



5. E la fel de faină ca restul Lunelor :)

M-am tot gândit dacă are rost să fie altfel decât uni. Răspunsul unanim a fost da. Deci da :). Va exista într-o grămadă de variante, chiar daca momentan (a se citi mâine, când apuc să le urc pe site) va fi una singură, cea cu steluţe. Nu de alta, dar atât am apucat să pozăm.




Pentru că am avut deja întrebări de la mămici dacă are rost să îşi cumpere o Luna normală dacă bebe are deja.. 1 an , 1 an şi o luna, două şi 10 kg sau 12 kg sau... răspunsul este da. Luna e oricum un SSC gândit 'de mai încolo'. Pentru Luna simplă, ca un copil să 'meargă' in ea, are nevoie de minim 7 kg sau 70 cm sau 6 luni. Astea nu sunt valorile ideale, sunt minime. O Luna Mare 'înghite' un bebe mic. Corpul e mult prea lat, atât jos, unde vin genunchii copilului, cât şi sus. În plus, s-ar putea să nu aveţi nevoie de o Luna Mare, bebe să termine aventura purtatului înainte de momentul în care o Luna Mare ar deveni utilă. Majoritatea o fac :).



Acestea fiind zise, pentru că m-am întins cât o zi de post (cum am început eu cu dumnezeu şi termin tot cu el...), vă spun doar că vom începe o campanie de testare şi câteva concursuri. Imediat după ce ajung şi Lunele Mari pe site, azi-mâine. Dacă aveţi orice întrebări, aici sunt :).